Wil je laten onderzoeken of een boom besmet is met het Little Cherry Virus? pcfruit onderzoekt dit aan de hand van een bladstaal. 

 

Little Cherry Virus?

Het Little Cherry Virus is een virusziekte die kleinvruchtigheid bij kersen veroorzaakt. Vruchten op geïnfecteerde bomen blijven klein, ze kleuren niet door en hebben geen smaak. Meestal zijn ze ook driehoekig of puntig van vorm en de schil kan licht verrimpeld zijn.

Bij een aangetaste boom kan een vroege roodverkleuring van het blad vanaf de late zomer optreden (eind augustus, september). De bladverkleuring die veroorzaakt wordt door het virus treedt vroeger op dan de normale herfstverkleuring.

Meer weten over Little Cherry Virus

Voor welk fruit?

Zowel zoete als zure kersen.

Wanneer bladstaal laten onderzoeken?

In september worden de bladsymptomen duidelijk zichtbaar. Dit is dan ook de beste periode van het jaar om het virus op te sporen. Op dat moment is de normale herfstverkleuring nog niet ingetreden. Bladeren die op dat moment al de rode verkleuring vertonen, zijn verdacht.

Als een kersenboom én kleine kersen geeft én vroege bladverkleuring vertoont, is er geen twijfel mogelijk. Dan is de boom zeker besmet met het virus. In geval van twijfel is het steeds mogelijk om het virus te laten detecteren via een bladstaal.

Hoe neem je een staal?

Pluk van één en dezelfde boom een 40-tal bladeren, liefst bladeren met de zichtbare symptomen (roodverkleuring tussen de nerven). Indien je van meerdere bomen een analyse wenst, pluk dan van elke boom apart een staal.

Steek elk staal (40-tal bladeren) in een plastic zakje en vermeld er de herkomst op.

Vermeld op de zak steeds de perceelgegevens.

Nummer de zakken bij meerdere stalen per perceel.

 

Prijs?

De kostprijs voor een analyse bedraagt 320,73 euro voor leden van pcfruit en 400,90 euro voor niet-leden (per staal, excl. BTW). Dat o.w.v. verplichte dubbele analyse.

Staal indienen

Vul het invulformulier in dat je hier kan downloaden en afdrukken

De stalen bezorg je aan pcfruit vzw – ST@F, Fruittuinweg 1, 3800 Sint-Truiden vanaf 18 september tot en met 28 september 2023. Elke weekdag van 8 tot 16.30 uur. Je kan de stalen ook per post versturen. Let op, ze dienen ten laatste op 28 september in ons bezit te zijn.

Meer info via   of bel 011 - 69 70 80