Wil je de voedingstoestand van je fruitbomen en de uitgevoerde bemesting evalueren? Laat een bladanalyse uitvoeren, zodat je eventueel nog kan bijsturen indien dit nodig blijkt.

Welk fruit?

Appel, peer, kers, kriek, pruim, kleinfruit, druiven, vollegrond- en substraatteelt van aardbeien

Waarom een bladanalyse nemen?

Aan de hand van vroege analyses, kan je tijdens het groeiseizoen nog bijsturen met bemesting, fertigatie of bladvoeding.

De standaard bladanalyse in juli en augustus dient als basis voor het bemestingsadvies voor het volgende jaar.

Wanneer bladanalyse doen?

Op elk moment - van einde bloei tot aan de oogst - kan je een bladstaal nemen onmiddellijk na de bloei van de rozetbladeren rond de bloemclusters, nadien van de bladeren van het eenjarige langlot.

Hoe een bladstaal nemen?

Pitfruit: Je neemt, willekeurig over het perceel verspreid, een 60-tal bladeren met steel in het midden van de groeiende scheuten bij appel en de oudste bladeren ( 3° à 5° blad vanaf de basis) van de groeiende scheuten bij peer.

Steenfruit: bladeren in het midden van de groeiende scheuten

Druiven: vanaf einde bloei ± 30 bladeren met steel nemen tegenover de gevormde tros.

Aardbei: vanaf einde bloei ± 40 volledig ontwikkelde bladeren nemen (trifolium) in het midden van de planten willekeurig over het perceel verspreid.

Rode-, zwarte-, witte- en stekelbes: vanaf einde bloei ± 40 volledig ontwikkelde bladeren met steel nemen op het verlengde van de vruchtdragende scheuten willekeurig over het perceel verspreid.

Framboos en braambes: vanaf einde bloei ± 40 volledig ontwikkelde bladeren met steel nemen in het midden van de vruchtdragende scheuten willekeurig over het perceel verspreid.

Blauw bes: vanaf einde bloei ± 80 volledig ontwikkelde bladeren met steel nemen op de vruchtdragende scheuten willekeurig over het perceel verspreid.

Staalname van een bladmonster 

Een bladstaal heeft steeds betrekking op één bepaald perceel en op één bepaalde variëteit.

Prijs en analyseresultaten?

Voor pitfruit en steenfruit

52,71 euro  voor leden pcfruit en 65,90 euro voor niet-leden.

Voor deze prijs ontvangt  u de analyseresultaten van de hoofdelementen N, P, K, Ca, Mg, S en de sporenelementen Zn, Cu, Mn, Fe, B en Mo. De analyseresultaten worden binnen de 7 à 10 werkdagen (afhankelijk van het tijdstip van aanlevering) per mail verstuurd.

 

73,26 euro voor leden pcfruit en 91,58 euro voor niet-leden.

Voor deze prijs ontvangt u naast de analyseresultaten ook een advies per mail.

 

104,07 euro voor leden pcfruit en 130,08 euro voor niet-leden.

Voor deze prijs ontvangt u in de winterperiode een bemestingsadvies, indien we ook beschikken over de bodemanalyse van de betreffende percelen.

 

Voor druiven, aardbei en houtig kleinfruit

52,71 euro  voor leden pcfruit en 65,90 euro voor niet-leden.

Voor deze prijs ontvangt  u de analyseresultaten van de hoofdelementen N, P, K, Ca, Mg en de sporenelementen Zn, Cu, Mn, Fe en B. De analyseresultaten worden binnen de 7 à 10 werkdagen (afhankelijk van het tijdstip van aanlevering) per mail verstuurd.

 

73,26 euro voor leden pcfruit en 91,58 euro voor niet-leden.

Voor deze prijs ontvangt u naast de analyseresultaten ook een advies per mail.

 

 

Voor zeer dringende analyses

Neem contact met ons op via pcf.bva@pcfruit.be of +32 11 69 71 14

 

Alle bovenstaande prijzen zijn excl. btw

Hoe aanvragen?

Indien je een bladanalyse wil laten uitvoeren, contacteer ons en we sturen je het nodige (zakjes, etiketten, invulformulieren, briefomslag) voor de staalname.

Contactpersoon

Stephan Vandenwijngaert of David Everaerts

pcf.bva@pcfruit.be of +32 11 69 71 14