Drones

Het gebruik van drones in de landbouw is allang geen toekomstmuziek meer. Luchtfoto's spelen een steeds grotere rol bij het genereren van gedetailleerde taakkaarten. De toepassingsmogelijkheden zijn heel divers en omvatten:

 

 • Algemene plantgezondheid (NDVI/ NDRE)
 • Variabele dunning
 • Variabele wortelsnoei
 • Opbrengstvoorspelling
 • Ondersteuning irrigatie en plaatsing sensoren

Uit een enquête bij telers leerden we dat de voornaamste uitdaging op dit moment is dat zij moeilijk de juiste samenwerkingspartners vinden voor het uitvoeren van dronevluchten en het interpreteren en verwerken van de beelden. Bovendien bestaat er nog veel onduidelijkheid over hoe dtechnologie in de praktijk kan worden ingezet. Daarom heeft pcfruit in kader van het ESF2-project een handige gids gemaakt om fruittelers op weg te helpen met het gebruik van dronebeelden. Je kan nu simpelweg een aanvraag indienen via de EVA-app. pcfruit verzorgt in samenwerking met VITO alles van het vinden van dronepiloten tot het verwerken van gegevens en het maken van digitale taakkaarten. Het uitvoeren van de taakkaart vergt een machine die de taakkaart kan uitlezen. Ook daarvoer geeft pcfruit advies.

De gids omvat duidelijke info over:

 1. Activeren van de aanvraagmodule voor dronevluchten in EVA  
 2. Aanvraag van dronevluchten in EVA 
 3. Bevestigingsprocedure volgend op de aanvraag: ontvangst van offerte voor de vlucht en de verwerking van dronebeelden 
 4. Uitvoering van de dronevlucht 
 5. Raadplegen van de resultaten  
 6. Analyse en bespreking van de resultaten voor praktijktoepassingen  

Wil je zelf aan de slag gaan met dronebeelden? Volg dan de stappen in de handleiding.

 

Het draaiboek werd opgesteld in het kader van het project ESF2: Ondersteuning van het menselijk kapitaal om dronedata te integreren in bedrijfsprocessen. 

Het werd gerealiseerd met steun van:

 

Meer info? Mail ons via dronevluchten@pcfruit.be