Wil je laten onderzoeken of een boom besmet is met het Pear Decline Fytoplasma of aftakelingsziekte bij peer? pcfruit vzw onderzoekt dit aan de hand van een bladstaal.

 

Pear Decline Fytoplasma

Pear Decline is een fytoplasma dat kleinvruchtigheid bij peren veroorzaakt. Vruchten op geïnfecteerde bomen kunnen klein blijven, ze kleuren niet door en hebben geen smaak.

Bij een aangetaste boom kan een vroege ‘rood’verkleuring van het blad vanaf de late zomer optreden (eind augustus, september). De bladverkleuring die veroorzaakt wordt door het fytoplasma treedt vroeger op dan de normale herfstverkleuring.

Meer weten over Pear Decline Fytoplasma

 

Voor welk fruit?

Peren. Het vertonen van de symptomen kan verschillen van jaar tot jaar en tussen de variëteiten.

 

Wanneer bladstaal laten onderzoeken?

In september worden de bladsymptomen duidelijk zichtbaar. Dit is dan ook de beste periode van het jaar om het fytoplasma op te sporen. Op dat moment is de normale herfstverkleuring nog niet ingetreden. Bladeren die op dat moment al de rode verkleuring vertonen, zijn verdacht.

Als een perenboom én kleine peren geeft én vroege bladverkleuring vertoont, is er geen twijfel mogelijk. Dan is de boom zeker besmet met het fytoplasma. In geval van twijfel is het steeds mogelijk om het virus te laten detecteren via een bladstaal.

 

Hoe neem je een staal?


Pluk van één en dezelfde boom een 40-tal bladeren, liefst bladeren met de zichtbare symptomen (roodverkleuring).
Indien je van meerdere bomen een analyse wenst, pluk dan van elke boom apart een staal.
• Steek elk staal (40-tal bladeren) in een plastic zakje.
• Vul per staal één standaardformulier (zie hieronder) in en bevestig het aan het staalzakje.
• Nummer elk zakje bij meerdere stalen per perceel.

 

Prijs?

De kostprijs voor een analyse bedraagt 160,36 euro voor leden van pcfruit en 212,47 euro voor niet-leden (per staal, excl. btw).

 

Stalen indienen

Vul het invulformulier in dat je hier kan downloaden en afdrukken. 

Bezorg de stalen samen met het ingevulde formulier aan pcfruit vzw – ST@F, Fruittuinweg 1, 3800 Sint-Truiden vanaf 18 september tot en met 28 september 2023. Elke weekdag van 8 tot 16.30 uur. Je kan de stalen ook per post versturen. Let op: ze dienen ten laatste op 28 september in ons bezit te zijn.

Meer info via pcfruit@pcfruit.be of bel 011 69 70 80.