Wil je de bewaarkwaliteit van je vruchten kennen of verbeteren? Laat tijdig een vruchtanalyse uitvoeren. Indien nodig kan er nog tijdig bijgestuurd worden.
Voor welk fruit?
Elk type fruit komt in aanmerking.
Wanneer vruchtanalyse doen?
Na de junirui tot kort voor de pluk.
Er bestaat een zeker verband tussen de mineraalgehalten van de vruchten na de junirui en bij de oogst. Na de junirui kan al een bewaarprognose gemaakt worden. Ook is het mogelijk om korter bij de pluk analyses te laten uitvoeren.
Hoe gebeurt de staalname?
Je bezorgt ons +-50 vruchten met een gemiddelde diameter, verspreid over het ganse perceel. Neem zowel vruchten aan de zonzijde als aan de schaduwzijde van de boom. Je kan ook contact opnemen met een medewerker van de dienst blad- en vruchtanalyse voor het nemen van een staal. Hiervoor zal er een meerkost aangerekend worden.
Resultaat?
Je krijgt de resultaten, een interpretatie ervan, een advies om nog correcties uit te voeren en een bewaaradvies/prognose binnen de 15 werkdagen via e-mail, post of fax. De gehalten aan stikstof (N), kalium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), fosfor (P), boor (B) en mangaan (Mn) worden bepaald. Indien je dit wenst, kan pcfruit ook andere sportenelementen bepalen. Bij de advisering wordt ook rekening gehouden met de groei (sterkte, groeistilstand en hergroei), de regelmaat van de oogst, de vruchtdikte, de bladstand en de blad/vruchtverhouding.
Nut?
- Dankzij een vruchtanalyse kan je heel wat bewaarproblemen voorkomen. Dit is de enige objectieve methode om de inwendige vruchtkwaliteit te beoordelen, omdat je zo een zicht krijgt op de minerale samenstelling van de vruchten. Met behulp van een vroege vruchtanalyse kort na de junirui kan je nog kleine correcties uitvoeren indien dit nodig blijkt.
- De bewaaradvisering kan een objectief hulpmiddel zijn bij het nemen van beslissingen in verband met pluk, inzet en verkoop.
Prijs?
Inbegrepen in deze prijs: analyseresultaten van de hoofdelementen: stikstof (N), fosfor (P), kalium (K), calcium (Ca) en magnesium (Mg) en de sporenelementen mangaan (Mn) en boor (B). De analyseresultaten worden binnen de 15 werkdagen samen met een aangepast bewaaradvies verstuurd per mail.
84,42 euro + 6% BTW voor leden pcfruit.
105,52 euro + 6% BTW voor niet-leden pcfruit.
Hoe aanvragen?
Labo blad- en vruchtanalyses | pcfruit vzw labo.bva@pcfruit.be of +32 11 69 71 14
Minerale samenstelling van de vruchten op het einde van de junirui
Op 18 juni werden - omdat de junirui veruit gedaan was - de eerste vruchtstalen gepluk door de dienst blad- en vruchtanalyse van pcfruit vzw.
Als we kijken naar de resultaten van de vruchtanalyses (tabel 2) zien we dat bij Conference de tabel in het algemeen groen kleurt. De waarden van de hoofdelementen NPK en calcium zijn over de ganse lijn goed. Ook het mangaangehalte in de vruchten is goed. Boor scoort met uitzondering van 1 perceel ook goed.
Bij Jonagold zien we een iets ander beeld.
Het valt op dat het stikstofgehalte in de vruchten van Jonagold lager ligt dan bij peer. Ook mangaan en boor doen het duidelijk minder goed.
Het calciumgehalte in de vruchten is zowel bij Conference als bij Jonagold goed op het tijdstip van de staalname. We dienen wel in ons achterhoofd te houden dat er vanaf nu, einde van de junirui, geen aanvoer meer is van calcium naar de vruchten toe vanuit de bodemreserve. Vanaf nu tot aan de pluk gaat het calciumgehalte in de vruchten afnemen. Als gevolg van de diktegroei gaat er een verdunning optreden van het calciumgehalte. Wanneer de groei van de éénjarige scheuten te lang blijft doorgaan of wanneer er na hevige regen hergroei zou optreden gaan de groeipunten calcium onttrekken aan de vruchten. Er kan enkel nog calcium in de vruchten komen via directe opname doorheen de vruchtschil.
Als teler heb je er alle belang bij dat de groei tijdig afsluit en dat de kans op hergroei tot een minimum wordt beperkt. Opletten met nu extra stikstofgiften via een bodembemesting toe te dienen, wacht tot de groei volledig is afgesloten. Als het de komende dagen (weken) meer gaat regenen gaat er nog een hoeveelheid stikstof ter beschikking komen via natuurlijke mineralisatie. Des te hoger het gehalte aan organische stof in de bodem, des te meer stikstof er via de mineralisatie ter beschikking komt. Bij 1% koolstof (%C) in de bodem kan er afhankelijk van de mineralisatiegraad tussen 30 tot 60 kg stikstof vrijkomen tijdens de zomer. Bij een waarde van 1.5 %C loopt dit op tot 52 à 104 kg N per seizoen. Hou dit in het achterhoofd wanneer je overweegt om nog een extra stikstofbemesting toe te dienen voor de oogst.
Eerste resultaten vruchtstalen 2024
Na regen komt zonneschijn!
Op 12 juni werden de eerste vruchtstalen van de evolutiepercelen genomen. De resultaten van die vroege vruchtanalyses geven een eerste indicatie van de minerale samenstelling van de vruchten.
In Tabel 1 zien we dat:
De resultaten van de eerste vruchtstalen vrij geruststellend zijn. Vanaf de junirui tot aan de oogst kan de minerale samenstelling van de vruchten nog wijzigen, maar de waarden in het begin van het seizoen geven toch reeds een indicatie.
We zien in Tabel 1 vooral dat de groene kleur voor bijna alle elementen vrij dominant aanwezig is. Dat toont aan dat de waarden van de elementen zich in de streefzones bevinden, soms zelfs boven de maximale streefwaarde.
Bij de Jonagold-percelen valt het op dat het mangaangehalte in de vruchten laag is. Een laag mangaangehalte kan een negatief effect hebben op de groene achtergrondkleur.
Je past best een mangaanbladvoeding toe tot half augustus (1 maand voor de vermoedelijke plukdatum). Het calciumgehalte, waarover we ons toch zorgen maakten, is in bijna alle evolutiepercelen goed tot zeer goed.
Dat wil echter niet zeggen dat we niet alert moeten blijven voor de toepassing van de calciumbladvoedingen. Vanaf de junirui gaat het calciumgehalte in de vruchten niet meer toenemen.
Tot aan de pluk is er een verdunning als gevolg van de toename van de diktemaat. Met het mindere behang dit jaar, zowel in appel als in peer, is de verwachting dat de vruchten groter gaan uitgroeien. Dat heeft als gevolg dat er een sterkere verdunning zal zijn van het in de vruchten aanwezige calcium. Daarnaast wordt er, zolang de groei niet is afgesloten, calcium aan de vruchten onttrokken door de nog groeiende scheuten. Ook daar is er omwille van het mindere behang een verhoogd risico op meer onttrekking van calcium aan de vruchten, wanneer de bomen te lang blijven doorgroeien.
Via de calciumbladvoedingen ga je calcium aanbrengen op de vrucht en is er opname via de schil. Het calcium dat op het blad terechtkomt, wordt niet getransporteerd naar de vruchten, maar gaat er wel voor zorgen dat er minder onttrekking is uit de vruchten.

Wil je weten hoe de minerale samenstelling van de vruchten op jouw perceel is? Neem contact op met David om af te spreken om vruchtstalen te nemen. Wanneer de minerale samenstelling van de vruchten gekend is, kan daarmee rekening gehouden worden om de bewaarperiode te plannen. Dat kan onaangename verrassingen voorkomen bij het openen van de frigo een aantal maanden later.