Het Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit vzw) is een internationaal erkend onderzoekscentrum in fruitteelt. Het doet onderzoek in samenwerking met universiteiten, andere onderzoeksinstellingen, de industrie en de fruitsector. Dit kenniscentrum telt een honderdtal medewerkers, waarvan de helft wetenschappers en voorlichters en omvat 62,5 hectare proeftuin voor onder meer appel, peer, kers, abrikoos, aardbei, braam, framboos, bes en druif. Het is de plek in het hart van de fruitstreek waar wetenschappelijk onderzoek, demonstratie naar fruittelers, individuele bedrijfsvoorlichting en diensten aan bedrijven samenvloeien.

Dit onderzoekscentrum is er voor de fruitteler, het toeleveringsbedrijf en de onderzoeker:

Fruitteler

Het Proefcentrum Fruitteelt deelt zijn kennis met je als fruitteler via waarschuwingen, cursussen, demonstratie, publicaties en geeft je professionele aanbevelingen op maat onder meer aan de hand van stalenanalyse, blad- en vruchtanalyse, bezoeken aan jouw boomgaard… De medewerkers zijn gespecialiseerd in diverse disciplines zoals gewasbescherming, IPM (geïntegreerde gewasbescherming), teelttechniek, bemesting, rassenkeuze, mechanisatie, milieuaspecten. Of specifiek in teelten als appel, peer, kersen, aardbeien, houtig kleinfruit, druiven, bio…

Interesse voor een lidmaatschap pcfruit als fruitteler?

Toeleveringsbedrijf

Plan je om een product met betrekking tot fruitteelt op de markt te brengen? De experten van het proefcentrum helpen je met je idee, proof of concept, vroege of late productontwikkeling, validatie of officiële proeven. Het proefcentrum doet zowel onderzoek voor multinationale bedrijven als kmo’s. De focus ligt op appelen, peren, kersen, aardbeien, houtig kleinfruit, druiven… en op jouw ontwikkeling voor de fruitteelt.
pcfruit beschikt over labo’s, klimaatkamers, kooien, serres, velden en boomgaarden.

Interesse voor een lidmaatschap pcfruit als toeleverancier?

Onderzoeker

Het Proefcentrum Fruitteelt is een verzamelplaats voor onderzoek binnen fruitteelt. Bio-ingenieurs, biologen en industrieel ingenieurs maken deel uit van onderzoeksgroepen als fytopathologie, plantonderzoek & management, zoölogie, milieu en techniek. Wil je als onderzoeker op de hoogte blijven van het onderzoek in het Proefcentrum Fruitteelt? De wetenschappers van het proefcentrum delen hun bevindingen op deze website, in wetenschappelijke publicaties, vakbladen én ze staan steeds open voor nieuwe inzichten of nieuwe samenwerkingen. Ook beschikt pcfruit over een fruitgerichte bibliotheek.

Interesse voor een lidmaatschap pcfruit als particulier?