Het huidige pcfruit groeide uit 3 organisaties:

- het Opzoekingsstation van Gorsem (Opgericht in 1943) met drie afdelingen: Koninklijk Opzoekingsstation van Gorsem vzw, Diensten aan Bedrijven vzw en Diensten aan Telers vzw
- de Proeftuin voor Aardbeien en Houtig Kleinfruit vzw (Opgericht in 1977)
- de Proeftuin voor Pit- en Steenfruit vzw (Opgericht in 1981)

Op 20 juni 1997 werd het Proefcentrum voor Fruitteelt (PCF) opgericht als een cluster die het wetenschappelijk onderzoek, het demonstratief onderzoek, de individuele voorlichting aan de fruittelers en de dienstverlening omvatte.

In 2001 werd de koepelstructuur verder uitgebouwd door een grote herstructurering van de bestaande vzw’s. Deze herstructurering vond plaats in nauw overleg met de Belgische Fruitveiling, Veiling Borgloon, Veiling Haspengouw, Limburgse Tuinbouwveiling, de sectorvakgroep fruit van de Boerenbond en de Belgische Fruittelersorganisatie. In deze hervorming werd de basis voor de huidige pcfruit vzw gelegd.

Op 1 januari 2006 veranderde de naam van Proefcentrum voor Fruitteelt (PCF) naar Proefcentrum Fruitteelt (pcfruit).

In februari 2008 verhuisde de vroegere locatie Gorsem, met name het toegepast wetenschappelijk onderzoek en diensten, naar de nieuwbouw in Sint-Truiden (Kerkom).

Sinds januari 2013 heeft ook de proeftuin aardbeien en houtig kleinfruit zijn vaste stek in Kerkom.

Vandaag is pcfruit vzw de plek in het hart van de fruitstreek waar wetenschappelijk onderzoek, demonstratie naar fruittelers, individuele bedrijfsvoorlichting en diensten aan bedrijven samenvloeien. pcfruit vzw telt een honderdtal medewerkers