Het weer/klimaat

Droog en warm is goed voor wijndruiven. Maar te droog en te warm zijn van het goede teveel. Opgelet met stokken die ineens verwelken en stokken waarvan het blad plots gaat hangen.  Aan jonge en vooral laat geplante nieuwe wijngaarden moet water gegeven worden.  Ook volwassen wijngaarden op sterk water doorlaatbare gronden (zoals zandgronden) kunnen last ondervinden van de sterk verlaagde grondwaterstand.
Geen ontbladering in de troszone toepassen of bewerkingen aan de trossen uitvoeren bij een te hoge zonne-intensiteit. Het risico op verbranding van de bessen is dan te groot. Bewerk enkel de schaduwzijde. Later, bij koeler weer,  kan ook de zon-zijde bewerkt worden.

Fenologie

De ene na de andere variëteit begint te blanken, op kleur te komen (BBCH 77 – 85).
Naarmate de bessen dikken sluiten er meer trossen. Waar er meer neerslag viel door een lokale bui of onweer kunnen de bessen meer water opnemen. Wanneer de bessen gekneld zijn tussen elkaar kunnen er dan bessen openbarsten. Rijpere bessen bevatten meer suikers en worden dan ook sneller aangetast door Botrytis. Hou rekening met de veiligheidstermijnen voor de oogst. Opletten met
de nieuwe bladaangroei en trosontwikkeling van de okselscheuten. Deze "jonge" delen zijn gevoelig voor aantasting door echte en valse meeldauw. Vermijd een opbouw van infectiedruk voor volgend jaar. Hou het hout gezond. Jonge wijngaarden en wijngaarden waar de haag nog niet volledig ontwikkeld is blijven behandelen met inachtname van de veiligheidstermijnen voor de oogst.

Valse meeldauw - Plasmopara (Peronospora) viticola

Opgelet : ook bij dit warme weer blijft de sporulatie actief. Extra aandacht is nodig na een plaatselijke bui of onweer.  Niet dragende of producerende wijngaarden of delen ervan blijven beschermen. Bij valse meeldauw aantasting en nieuw blad korte spuitintervallen hanteren met systemische en diepwerkende middelen (Fubol Gold – Moximate - Tanos).
Zonder zichtbare infecties (olievlekken), preventief behandelen (Solofol 1 kg/ ha haag met nevenwerking naar Botrytis)

Witziekte, Echte meeldauw, Oidium - Erisyphe necator

Ook hier zien we meer infecties doorkomen, zowel op blad, bessen als trossen. Vooral in de "beschaduwde" gedeeltes van de wijngaard. Ook in deze warme periode kan de verhoogde vochtigheid in de ochtend voldoende zijn voor een infectiedoorbraak. Maar ook in de haag waar de ranken op elkaar liggen. Hierdoor is er een slechte beluchting, inval van zonlicht en een slechte indring van de spuitnevel. Ook hier kortere spuitintervallen aanhouden en middelen gebruiken met een systematische werking. (Topaz – Topenco ). Voor preventieve behandeling  voldoende water gebruiken om de trossen te"douchen".( Systhane – Systhane Ecozome ) Ook Karma kan ingezet worden en heeft ook nevenwerking op Botrytis maar opletten voor verbrandingsgevaar bij sterk zonnig weer.

Grauwe schimmel, Grijsrot - Botrytis cinerea

Hou er rekening mee dat dit jaar erg vroeg is. De wachttijd van producten is soms erg lang en hou hier best rekening mee. Behandel vooral de troszone.
Toepasbaar zijn Serenade ASO, Prolectus, Switch, Serenva, Teldor, Cantus, Scale en Pyrus. Al deze middelen zijn preventief.
Hoe rijper de bessen, des te meer suikers, des te gevoeliger. Bij de vroegrijpe soorten kan al enige suikeropbouw merkbaar zijn.
Preventieve behandelingen en cultiveermaatregelen zijn zeer belangrijk.
Een vroeg ontbladerde troszone geeft al een goede beheersing en zorgt ervoor dat de trossen goed geraakt worden bij het behandelen maar heeft ook meer risico op verbranding met deze huidige weersomstandigheden.
Waar er tegen Oidium wordt behandeld met Karma is er ook een remmende werking op bestaande infectiehaarden. Bij herhaalde toepassing is de remming van Botrytis meer uitgesproken.
In gevoelige wijngaarden, variëteiten kan er ook preventief tot aan de oogst gewerkt worden. Veel water gebruiken voor een goede bedekking/indringing in de tros.

Drosophila suzukii

Nu de eerste kleuringen bij de blauwe druiven zichtbaar wordt, zullen deze steeds aantrekkelijker worden voor de kersenvlieg. Momenteel zijn bijna alle druiven nog te hard om eileg mogelijk te maken maar enkele vroeg-zachte soorten (vb. Rondo, …) moeten zeker goed gemonitord worden. Hang de monitorvallen alvast op. Preventief kan het gras onder de stokken gemaaid worden zodat de kersenvlieg, die niet van extreem zonlicht houd,  geen aantrekkelijke schuilplaatsen vinden.