Bijsluiter aandachtig lezen en de nodige veiligheidsmaatregelen in acht nemen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen! Rekening houden met de bufferzones langs oppervlaktewater en de minimale bufferzones van 3 en 1 m.

Kersenvlieg, Rhagoletis cerasi

De kersenvlieg is vooral actief bij warm en droog weer en begint eieren te leggen van zodra de kersen omslaan van groen naar geel of het “blanken van de kers”. Opletten voor meer activiteit na regenbuien.
De vliegactiviteit van de kersenvlieg kan opgevolgd worden aan de hand van gele kruisvallen. Door gebruik te maken van lokstoffen kan de vangstactiviteit nog verbeterd worden.
Volg controle- en hygiënemaatregelen strikt op. Pluk de volledige boom en vernietig aangetaste vruchten. Zie ook hygiënemaatregelen bij D. suzukii.
Bij een hoge populatiedruk kunnen ook krieken aangetast worden, behandel ook hier bij kleuromslag. Vroege variëteiten zoals Burlat, Nimba en Merchant ontsnappen aan de aantasting.

Hou je aan de wachttijden voor de oogst. Let ook op in percelen met een gemengde aanplant van variëteiten met verschillen in pluktijdstip.

Suzuki fruitvlieg, Drosophila suzukii

Vanaf kleuromslag van de vruchten is aantasting met Drosophila suzukii mogelijk. De druk stijgt na een regenbui.

Controleren vanaf de start van de pluk regelmatig vruchten op aantasting. Vanaf het verkleuren van de huidmondjes is er eileg. De eilegplaatsen zijn te herkennen aan de twee filamenten. De larven eten het vruchtvlees op juist onder de huid. De mannelijke vliegjes zijn te herkennen aan één zwarte stip op iedere vleugel.

Naast een sluitend schema moeten ook alle nodige cultuur- en hygiënemaatregelen in acht genomen worden. Hiertoe behoren het plukken van alle vruchten van de bomen, het oprapen van gevallen vruchten en het verwijderen van sorteerafval uit de aanplanting. Vernietig aangetaste vruchten door deze minstens 60 cm diep in te graven, te bevriezen gedurende verschillende dagen of te laten verhitten door zonnestralen gedurende minstens 24 uur in gesloten zakken of containers.

Tot slot zijn ook de koele bewaring van de vruchten meteen na de pluk en het aanhouden van de koude keten tot op de veiling belangrijk.

Zwarte kersenluis, Myzus cerasi

Controleer op aanwezigheid van deze luis. De meeste middelen die ingezet worden tegen de kersenvlieg en Suzuki fruitvlieg hebben ook een werking tegen deze luis. Onderstaande middelen kunnen ingezet worden als behandeling.

Vruchtrot bij Steenfruit

Behandel de variëteiten die gemakkelijk in trossen hangen tijdig en pas al voor het sluiten van de trossen een eerste maal een behandeling toe. Verhoog de waakzaamheid bij regen en felle neerslag.

Naarmate de vruchten rijper worden, worden ze gevoeliger voor vruchtrot. Ook verhoogt de gevoeligheid bij wind en sterke windvlagen met regen. Verder zijn gebarsten kersen zeer vatbaar en steken ze de andere vruchten aan. Vruchten die aangetast zijn door de kersenvlieg en de Suzuki fruitvlieg zijn ook gevoeliger en tasten zo de gezonde kersen aan.

Onderstaande middelden kunnen ingezet worden ter bestrijding van vruchtrot bij kers. Standaard starten met behandeling rond kleuromslag en verder behandelen in functie van de neerslag. Opgelet met zichtbaar spuitresidu. Wissel af tussen de middelen over de jaren heen en hou rekening met de veiligheidstermijnen voor de oogst.

Middelen bij kers

pcfruit vzw en haar medewerkers geven naar eer en geweten goede adviezen. Deze adviezen hebben uiteraard geen bindend karakter en bieden geen waarborg. Derhalve kunnen pcfruit vzw en haar medewerkers niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade, voortvloeiend uit deze waarschuwing. Deze waarschuwingen zijn enkel voor eigen gebruik bestemd. Zij mogen niet gekopieerd, vermenigvuldigd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van pcfruit vzw.