Little Cherry virus

Stalen binnenbrengen tussen 13 en 23 september

Als een boom EN kleine kersen geeft EN vroege bladverkleuring vertoont, dan is hij zeker besmet: trek hem dan onmiddellijk uit. In geval van twijfel kan je een bladstaal binnenbrengen:

Pluk van elke boom apart 40 bladeren (liefst met de verkleuring)
De stalen binnenbrengen of per post naar pcfruit sturen met één formulier per zakje

Link staalname formulier: https://www.pcfruit.be/sites/default/files/formulier_staalname_little_cherry_virus_0.pdf

Bespuitingen

Bladvlekkenziekte en bladvoedingen
  • Syllit 544 Pro 1,5 l/ha 
  • Syllit 400SC 2 l/ha
  • Delan 1,25 kg/ha

Voeg hieraan de bladvoedingen toe.

  • ureum 5kg + magnesium 10kg of 6l + boor 1,8 kg of l afwisselen met
  • ureum 5kg + mangaan 0,7l + zink 0,7l

Bladvlekken ontstaan in regenrijke periodes en dus zijn bespuitingen nu terug aan de orde.

Spint

Controleer de boomgaarden

We zien stilaan wat meer spint opkomen. Vooral bij percelen die overkapt waren. Die paar warme dagen zullen dit ook versneld hebben. Controleer hier nu op. Zoek naar de typische verkleuring op de bovenkant van het blad. Draai dan het blad om en kijk met de loupe aan de onderkant van het blad.

Er is nog maar één geregistreerd middel beschikbaar en dat is 0,72 l/ha Envidor. Spuit dit met veel water en rij traag of het werkt niet.nvidor werkt in op de vetaanmaak van spint. Dat wil zeggen dat dit product goed werkt bij een actieve ontwikkeling. Hiermee worden de larven bestreden.

Siltac SF 0,125% in 500l/ha LWA zou ook kunnen tegen spint, MAAR we hebben dit nog maar een paar keer getest op bladverbranding bij kersen en dit viel toen mee. Als er veel web is, lijkt Siltac geen goede keuze. We zitten al later in het jaar en dus is bladverbranding minder erg, maar pas toch goed op met dit middel, want we hebben slechts weinig ervaring bij kersen. Spuit sowieso op droog blad bij lage luchtvochtigheid met geen regen of dauw in het verschiet (dus tussen 11u en 15u op een droge dag), want anders heb je veel kans op bladverbranding. Hoe later op het seizoen, hoe meer Siltac aan de orde is, omdat deze werkt onafhankelijk van de ontwikkeling. Dit is ook het laatste jaar dat we Envidor mogen gebruiken, dus het is niet slecht om ervaring te krijgen met dit nieuwe middel.

Zomersnoei

Koppen en dikke takken verwijderen + verenkelen

Op veel plaatsen is men al goed gevorderd met het snoeien van de koppen. Het hergroei-risico is nu stilaan geweken en we kunnen de bomen ook meer ‘af’ gaan snoeien.

Geef de voorkeur aan de oudere bomen op het bedrijf waar belichting een probleem wordt (4 jaar en meer) en aan pseudomonas gevoelige rassen en percelen. De bedoeling van zomersnoei is om meer licht te creëren waardoor er minder dood hout gevormd wordt en de kwaliteit van de meituiltjes verbetert. De grote knippen zullen de boom ook stimuleren om nieuw jong hout aan te maken: de meeste en kwalitatief beste kersen produceren we immers enkel op groeizaam jonger hout (max 4 jaar oud).

Volgende drie taken kunnen na de pluk (of in het voorjaar) gebeuren:

  1. Koppensnoei: beperken van de boomhoogte. Deze ingrepen vereisen niet veel kunde en kunnen met een afgemeten stok uitgevoerd worden op de gewenste hoogte. Voor rijafstand van 4 meter, moet de winterhoogte ergens tussen 4 en 3,5 meter liggen. Deze knippen geven snel veel licht in de boom.
  2. Twee (tot drie) oudere takken per kant inknippen op een stomp met drie meituiltjes of op een zijtak dicht bij de stam. Dit zorgt voor meer lichtinval en verjonging. Door deze 3 meituiltjes (3 gemengde meituiltjes of bladogen of scheuten) over te laten op de stomp zorgen deze ingrepen voor de nodige verjonging. Kies vooral takken in de zone boven het gestel. Zorg ervoor dat deze stompen voldoende licht krijgen. Zeker bij Regina sterven deze stompen al eens af door lichtgebrek.
  3. Verenkelen (éénjarigen wegnemen) op het uiteinde van de meerjarige takken. Zo maak je de takken slank en creëer je veel licht. De éénjarigen kort bij de stam moeten sowieso gespaard blijven: dit zijn de vervangers voor de komende jaren. Als de takken te ver komen moet je ook de éénjarige verlengenis op een korte stomp wegknippen.

Als deze hoofdknippen gebeurd zijn, kan er gestart worden met de afwerkingssnoei. Dit kan nu, maar in februari  / maart zie je het duidelijker:

  1. Inknippen van zwak vruchthout met te weinig groei (afhangende tweejarige takken of druiphout bij Kordia). Zo wordt de vruchtmaat verbeterd en wordt de kans op een vitale éénjarige verhoogd. Neem voldoende weg, zodat er zeker groei op komt (de helft wegknippen is dikwijls nodig). Wanneer de boom afgesnoeid is, moet je zeker zijn dat je op elke tak voldoende groei krijgt. Anders moet je dieper knippen. Als er geen groei op een tak komt, zal je moeilijk dikke kersen kunnen plukken.
  2. Uit de stompen die vorig jaar gemaakt zijn kan men de beste scheut uitkiezen, de andere éénjarige scheuten worden op een kleine stomp weggesnoeid.
  3. Als er een aantal éénjarige scheuten op een vruchttak staan, dan moet de beste scheut aangehouden worden (kort bij de stam): dit wordt volgend jaar de vervanger. De overige scheuten kunnen weggesnoeid worden op een korte stomp.

Aanhoudende regen

Bodemverdichting en ijzergebrek

Er zijn plaatsen waar zelfs nu nog de sporen vol water staan. Het water trekt op die percelen (lager gelegen, zware grond) slecht weg. Daar kan het aangewezen zijn om met een kleine diepwoeler de paden open te trekken voor verbetering van de afwatering en om terug wat zuurstof in de grond te krijgen.

We zien dit jaar op nattere percelen ook heel wat ijzergebrek. Dit is vooral een gevolg van de mindere opname in het voorjaar door het koudere, sombere weer. Daarna de overvloedige regen in juli met een natte grond waar minder zuurstof in zit, wat nadelig is voor de opname. Komt daar dit jaar dan nog eens als extra nadeel de sterke en lang aanhoudende groei bij, waardoor er meer behoefte is aan ijzer. Daarom dat nattere percelen die gemakkelijk toeslempen meer ijzergebrek vertonen.

Er valt op dit moment nog weinig aan te doen. Enkele opties zijn:

  • Ijzerbladvoeding (bv. 4l/ha Olega Fer): waar dit gezet werd, is er een beperkte visuele verbetering te zien
  • Ijzerbehandeling op de grond: dit kan nu tijdens de regen, of liever volgend voorjaar. Waar de overkappingen gesloten zijn vanaf de bloei, kan het enkel nu (bv. Ferritrac 10l/ha)

Onkruidbestrijding

Groeistoffen of Gozai eventueel + grassenmiddel

In veel plantages is er nu terug wat onkruidgroei en het is groeizaam weer. Na de pluk zal het dus tijd zijn voor een onkruidbestrijding. Wegens het wegvallen van Basta en Reglone is de keuze nu beperkt: er kan nu gewerkt worden met groeistoffen (1,2 l/ha op de strook), eventueel in combinatie met een grassenmiddel (Agil 375 à 750 cc/ha of Fusilade Max 1 à 1,5l/ha op de strook). Bij grassenmiddelen kan je 1l/1000l water Trend toevoegen voor goede werking. Let op bij te warm weer en zware regen na de toepassing: groeistoffen kunnen immers schade doen door verdamping en inregening.

Een andere optie is het onkruid afbranden met 0.4l/ha (op strook) Gozai. Let hard op voor drift met Gozai! Gozai werkt vooral goed op jonge onkruiden die nog niet verhout zijn.

pcfruit vzw en haar medewerkers geven naar eer en geweten goede adviezen. Deze adviezen hebben uiteraard geen bindend karakter en bieden geen waarborg. Derhalve kunnen pcfruit vzw en haar medewerkers niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade, voortvloeiend uit deze waarschuwing. Deze waarschuwingen zijn enkel voor eigen gebruik bestemd. Zij mogen niet gekopieerd, vermenigvuldigd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van pcfruit vzw.