Koperbehandeling

Deze week tijd voor een eerste behandeling tegen bacteriekanker

Bij rassen als Samba, Satin, … is de bladval toch al goed op gang aan het komen. Ook bij Kordia en Regina begint, afhankelijk van het perceel, al wat blad te vallen. Het wordt dus tijd om koper te spuiten:

  • Vanaf nu mag er slechts 4 kilo per ha koper (element) gebruikt worden per jaar. Dit wordt gerekend als een gemiddelde over 7 jaar (met andere woorden de richtlijn bepaald dat je op 7 jaar tijd 28kg koper mag gebruiken per ha. Je mag in een jaar met veel regen wat meer gebruiken en in een droog jaar wat minder, maar je mag nooit meer dan 28 kg koper-element op 7 jaar tijd gebruiken). Dit komt overeen met volgende hoeveelheden van de producten die we mogen toepassen. We mogen deze producten slechts tweemaal per jaar gebruiken.

Organische bemesting

Laatste week om uit te rijden

Vroeger mocht je nog tot 15 november stalmest, compost of champost uitrijden, maar dit is nu strikter geworden: uiterlijk tot 31 oktober. Zaterdag moeten dus al deze meststoffen gespreid zijn (want zondag mag je niet spreiden). Wat niet gespreid is, moet afgedekt worden met semipermeabele folie. Als je mest laat komen moet je er op letten dat de hoop op 100 meter van huizen moet liggen en 10 meter van beken of de perceelgrens. De hoeveelheid tussen 1 september en 31 oktober is ook beperkt tot 50 kg werkzame stikstof per ha.

Er is wel één uitzondering: je mag ‘mestschoentjes’ aanbrengen in november en december (dus aan de stam van de boom en niet uitgestrooid over de volledige zwartstrook). Dit moet je steeds aanvragen! De hoop mest moet dan wel voor het uitrijverbod ter plaatse liggen (dus voor zondag) en dan moet je deze eveneens afdekken met semipermeabele folie. Dan heb je nog 2 maanden de tijd om de ‘mestschoentjes’ aan te brengen.

Herbiciden

Te vroeg voor Kerb, nu Gozai

Voor Kerb heb je een koude bodem nodig: daarvoor is het nu nog te vroeg. Er mag nu beperkte begroeiing zijn op de stroken, behalve op plaatsen waar je last hebt van woelmuizen en -ratten: daar heb je liefst zuivere zwartstroken.

Als er op dit moment nog iets gedaan moet worden, dan opteren we voor Gozai (400cc op de strook, met 1l/1000l Trend) tegen de breedbladigen. Woensdag lijkt zonnig te worden met temperaturen boven 16 graden: dat lijkt nog een goed moment voor Gozai (voor dit middel heb je zon en minstens 4 uur droog nodig).

Als er niet teveel of te groot gras staat, is dat voldoende, want die grassen zullen we in de winter met Kerb behandelen. Enkel als er overdreven veel grote grassen zijn kan je nu nog Agil 375 à 750 cc op de strook of Fusilade Max 1 à 1,5l/ha op de strook toevoegen. Bij grassenmiddelen ook 1l/1000l Trend toevoegen voor goede werking.

pcfruit vzw en haar medewerkers geven naar eer en geweten goede adviezen. Deze adviezen hebben uiteraard geen bindend karakter en bieden geen waarborg. Derhalve kunnen pcfruit vzw en haar medewerkers niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade, voortvloeiend uit deze waarschuwing. Deze waarschuwingen zijn enkel voor eigen gebruik bestemd. Zij mogen niet gekopieerd, vermenigvuldigd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van pcfruit vzw.