Digitale groepsbijeenkomst - 2 maart 2021

Op 2 maart om 20 uur zal er een kort infomoment doorgaan via Teams. We zullen de leidraad overlopen, nieuwe middelen/intrekkingen en verplichtingen toelichten, …

Klik hier om je in te schrijven voor de vergadering.

We sturen je maandagnamiddag, 2 maart, een link om deel te nemen. Je moet enkel een computer/ipad hebben. Je moet hiervoor geen programma installeren. Als je niet kan volgen: we zullen achteraf de video ter beschikking stellen.

Onkruidbestrijding

Kerb en/of AZ500 wordt dringend

Het is belangrijk om tijdens de bloei een propere zwartstrook te handhaven tegen lentenachtvorst.

Voor Kerb en/of AZ500 wordt het stilaan het uiterste moment. Voor een goede  werking heb je een koude en natte bodem nodig (bodemtemperatuur van minder dan 10°C). Indien het nog niet toegepast is, probeer dit dan te doen in de komende 10 dagen als de stroken terug berijdbaar worden. Het wordt nu warmer en droger!

Kerb is een systemisch wortel-herbicide dat alleen werkt tegen grassen. Daarom best AZ500 bij mengen tegen dicotylen. Beide middelen kunnen zonder problemen toegepast worden onder jonge bomen die reeds vastzitten. Nu toegepast is er werking tot na de bloei.

Kerb + AZ500 is wel een dure bespuiting (↑125 à 150 € per ha). Wie dat niet ziet zitten of liever later wil spuiten, kan ook wachten tot net voor de bloei. Dan moet er op een mooie zonnige dag behandeld worden met glyfosaat 1 à 1,5L + groeistoffen 1,2L op de strook. Dit is uiteraard pakken goedkoper, maar niet zonder risico bij jonge bomen.

Aanbeveling: eind februari Kerb 1,5L op de strook en/of AZ500 0,25 à 0,5L op de strook, zeker bij jonge bomen.

Bemesting

Binnen 2 weken 40E stikstof

In het voorjaar is vooral stikstof het belangrijkste element. We geven ongeveer 40 eenheden stikstof per ha. Je kan kiezen tussen twee producten: het snelwerkende kalknitraat (2 à 3 weken voor de bloei te strooien) en ammoniaknitraat (minimaal 4 weken voor de bloei).

  • Als de groei te zwak is (scheuten korter dan 30 cm) moet je deze hoeveelheid verhogen naar 45 à 50 eenheden.
  • Indien er teveel groei is, verlagen naar 30 à 35 eenheden.

In de voorgaande jaren kregen we na het natte voorjaar een zeer droge lente. Daardoor kon laat gestrooide stikstof onvoldoende opgenomen worden (je hebt ongeveer 100 liter regen nodig om de stikstof ten volle beschikbaar te stellen). Daarom is het advies om dit jaar te werken met ammoniaknitraat en vroeg genoeg (laatste dagen van februari/eerste dagen van maart).

Aanbeveling:
eind februari / begin maart ammoniaknitraat 150 kg per ha (= 40E N)

OF    3 weken voor de bloei kalknitraat 250 kg per ha (= 40E N)

Voor wie met organische bemesting wil werken (stalmest, champost,...) geven we ook de voorkeur om bij de start van het seizoen nog wat snelwerkende stikstof mee te geven. Een 20 à 30 eenheden N uit kunstmest moet volstaan en gebruik in dit geval 100-150 kg/ha kalknitraat (vanwege snelle werking). Het organisch mest levert later op het seizoen wel voldoende stikstof.

pcfruit vzw en haar medewerkers geven naar eer en geweten goede adviezen. Deze adviezen hebben uiteraard geen bindend karakter en bieden geen waarborg. Derhalve kunnen pcfruit vzw en haar medewerkers niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade, voortvloeiend uit deze waarschuwing.
Deze waarschuwingen zijn enkel voor eigen gebruik bestemd. Zij mogen niet gekopieerd, vermenigvuldigd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van pcfruit vzw.