Koperbehandelingen

Laatste behandeling aan de orde

Samba en Regina zijn hun blad volledig kwijt. Op Kordia is er hier en daar nog wel wat blad te zien, zeker bij bepaalde percelen jonge bomen. Voor alle percelen mag er deze week of begin volgende week de laatste koperbehandeling gezet worden. Er is niets dat brandt: bij droog weer is het infectiegevaar klein. Daarna mag er antivries op de machine, dit is de laatste bespuiting van het jaar voor de kersen.

Let ook op de nieuwe richtlijnen voor koper:

  • Vanaf nu mag er slechts 4 kilo per ha koper (element) gebruikt worden per jaar. Dit wordt gerekend als een gemiddelde over 7 jaar (met andere woorden de richtlijn bepaald dat je op 7 jaar tijd 28kg koper mag gebruiken per ha. Je mag in een jaar met veel regen wat meer gebruiken en in een droog jaar wat minder, maar je mag nooit meer dan 28 kg koper-element op 7 jaar tijd gebruiken). Dit komt overeen met volgende hoeveelheden van de producten die we mogen toepassen. We mogen deze producten slechts tweemaal per jaar gebruiken:
Kers - 25 november 2020

Einde van de snoei?

Stilaan stoppen bij jonge bomen of dichtbij de stam

Wegens pseudomonasrisico wordt het stilaan tijd om te stoppen met gevaarlijke ingrepen: Het is heel droog en dat maakt het risico op infectie beduidend kleiner, maar bij jonge bomen en ingrepen heel dicht bij de stam is het raadzaam af te ronden. Bij voorspelling van een regenperiode kan men best een paar dagen voor de regen stoppen wegens de trage verdroging van de wonden in deze periode van het jaar. Dan ook zorgen voor een koperbehandeling VOOR de regen.

Herbiciden

Vanaf volgende week Kerb mogelijk

Hoe kouder en natter, hoe beter Kerb werkt. Vanaf volgende week zakken de temperaturen en wordt een behandeling stilaan mogelijk. Liefst krijgen we nog wat regen voor een vochtigere bodem, want het is een bodemherbicide.

Op dit moment zijn er verschillende opties:

  • Als het proper genoeg staat: wacht tot in het voorjaar en behandel dan met glyfosaat + hormonen (de goedkoopste oplossing). Er mag nu beperkte begroeiing zijn op de stroken, behalve op plaatsen waar je last hebt van woelmuizen en -ratten: daar heb je liefst zuivere zwartstroken. Nu geen glyfosaat zetten bij steenfruit: dit kan schade doen. Voor hormonen is het te koud.
  • Als er veel grassen staan, dan kan je in de vanaf volgende week Kerb (1.5l op de strook) spuiten: dit ruimt aanwezige grassen op en is een bodemherbicide dat lang nawerkt als je geen stroken poetst.
  • Je kan ook vanaf januari Kerb + AZ500 (0,25 à 0,5 l op de strook) spuiten, dan blijft het proper tot na de bloei. Echter voor AZ500 is het zeker nog te vroeg. Daarvoor moet je wachten tot januari. Als je dan een behandeling uitvoert met Kerb + AZ500, dan blijf je zeker tot na de bloei proper. Als je AZ500 vroeger inzet, dan kan je door uitspoeling toch vroeger moeten behandelen en daarvoor zijn deze bodemmiddelen toch te duur! Voor 150€ per ha willen we echt wel tot na de bloei onkruidvrij zijn: spuit deze combinatie daarom niet te vroeg en wacht tot januari.

Woelratten- en muizen

Bestrijding

Er zijn twee erkende middelen beschikbaar. De winter is zeker een goede periode om een bestrijding uit te voeren.

Voor woelmuizen: graanlokaas Ratron GWZ gebruiken
Voor woelratten: Ratron sticks ONGEOPEND in de pijpen steken