De vier partners van het vakblad Fruit (pcfruit vzw, Sectorvakgroep Fruit Boerenbond, Studiekring Guvelingen vzw, Pomologische Vereniging Oost-Vlaanderen) gaan ook in 2023 op zoek naar het ‘Idee van ’t Jaar’.

Bedoeling is innovatie, creativiteit en ondernemingszin binnen de fruitsector aan te moedigen. De beste ideeën worden tijdens de jaarvergadering op 8/12/23 voorgesteld. 

Heb je zelf een technisch snufje of apparaat ontwikkeld? Organiseer je je werk op een creatieve manier of heb je toffe nevenactiviteiten ontplooid binnen het bedrijf?

Laat het ons zeker weten! Elk idee kan jou zomaar de trofee van ‘Idee van’t Jaar 2023’ opleveren!

Wat kan als Idee van 't Jaar?

Kort samengevat: alles. ‘Idee van ’t Jaar’ wil alle goede ideeën verzamelen die de fruitsector rijk is. Daarmee bedoelen we de sector in de ruime betekenis van het woord. Zowel telers, toeleveringsbedrijven, voorlichtingsorganisaties, afzetbedrijven … mogen ideeën indienen. Ook de aard van het idee speelt geen rol. Vernieuwende teelttechnieken komen in aanmerking (mechanisatie, gewasbescherming, nieuwe rassen …), administratieve hulpmiddelen, productontwikkeling, andere manier van vermarkten, enzovoort. Het idee mag al uitgevoerd zijn of nog in conceptfase zitten.

Reglement Idee van 't Jaar 2023

 1. De wedstrijd is voorbehouden aan de hele fruitsector, in het bijzonder aan fruittelers.
   
 2. Elke deelnemer kan zijn projecten tot en met 5 november 2023 indienen via: of per post: Fruittuinweg 1, 3800 Sint-Truiden
 3. Bezorg ons een gedetailleerde omschrijving van het project dat je wil indienen voor ‘Idee van’t Jaar’ en motiveer waarom het een meerwaarde voor de sector is. Wie is de ‘uitvinder’, welke historiek en/of filosofie gaat er schuil achter het idee? Daarnaast verwachten we ook minstens één, maar liefst meerdere foto’s in hoge resolutie (JPG-bestand of PNG-bestand groter dan 1MB).

 4. De aangeleverde informatie en bijhorende foto’s zullen gebruikt worden voor publicatie in het vakblad Fruit om de geselecteerde kandidaten voor de finaleronde voor te stellen.
   
 5. De Raad van Bestuur van het vakblad Fruit nomineert de ingezonden voorstellen voor deelname aan de finaleronde.
   
 6. De geselecteerde deelnemers worden per brief of e-mail verwittigd dat het voorgestelde project wordt weerhouden voor ‘Idee van’t Jaar’.
   
 7. Elk geselecteerd project wordt voorgesteld tijdens de Jaarvergadering Fruit op 8 december 2023.  De volgorde van presentatie wordt door lottrekking bepaald.
   
 8. De aanwezigen op de Jaarvergadering Fruit kunnen hun voorkeur kenbaar maken via stemming en bepalen zo de uiteindelijke winnaar.  Hij/zij wordt beloond met de trofee ‘Idee van ’t Jaar’ en een geldprijs. 
   
 9. Deelname aan de wedstrijd is kosteloos. Deelnemers aan de wedstrijd ontvangen geen vergoeding voor gemaakte kosten.
   
 10. De mogelijkheid bestaat om – in het geval van consumptiegoederen (drank, snacks) – proevertjes aan te bieden tijdens de Jaarvergadering Fruit 2023. Dat na de bekendmaking van de winnaar en op eigen kosten. Het vakblad Fruit voorziet geen tegemoetkoming.
   
 11. Door in te schrijven, engageren de deelnemers zich akkoord te gaan met het wedstrijdreglement.

Er wordt geen briefwisseling gehouden betreffende deze wedstrijd.

Met de steun van:

 

Idee van 't Jaar 2022

Femke De Vis, onderzoekster pcfruit, won de prijs van Idee van ' jaar met de impactmeter. Dat is een digitale tool die de teler via de EVA®-app raadpleegt. D.m.v. een kleurcodering, geeft de impactmeter aan welk gewasbeschermingsmiddel op welk moment het minst/meest schadelijk is voor de nuttigen in de boomgaard. Je kan als teler dus in één oogopslag zien welk GBM je best toepast op een gegeven moment. Een tool die het werk van de telers écht vergemakkelijkt!
 

We bedanken opnieuw de overige kandidaten met hun geweldige ideeën, om onze fruitsector te verrijken: 

 • Niels Bessemans - Nieuwe bewaartechnologie Optiflux
 • Marc Polleunis - Onkruidverdelger Weedy
 • Laurens Tack - Registratie oogstprestaties 
 • Jana & Sander Cleuren van Cleuren Cuvées - Van cider tot high-end producten

Idee van 't Jaar 2019

Fruitteler Jan Lowet won met zijn idee ‘Plukwagen met zonnepanelen’ de trofee Idee van ’t Jaar 2019. Hij werd tot winnaar bekroond tijdens de jaarvergadering van het vakblad Fruit op 13 december in de Academiezaal in Sint-Truiden.

Jan Lowet: “Zeven jaar hebben we op ons fruitbedrijf elektrische plukkarretjes gebruikt. Het enige nadeel eraan is dat de batterijen dagelijks opgeladen moesten worden. Ik wilde een nieuwe elektrische plukwagen, op voorwaarde dat ik van de dagelijkse oplaadbeurten verlost werd. Zo ontstond het idee. Het dak, trouwens een relatief grote oppervlakte, zorgt voor de voorziening van energie én is meteen ook een bescherming tegen zon of regen voor de arbeiders. De ganse plukperiode – met verschillende bewolkte dagen – hebben we doorgewerkt met deze plukwagen zonder één keer bij te laden.”

4 inzendingen werden genomineerd voor deelname aan Idee van 't jaar:

- Exclusieve wijn

- Fruit Trading Company

- Plukwagen met zonnepanelen

- Nieuwe microklimaatsensor

Bekijk de genomineerde ideeën 2019.

 

 

Met de steun van:

 

 

Idee van 't Jaar 2018

Eddy Leclere en Colette Lammens  wonnen met hun project ‘Seprosa®’ de trofee Idee van ’t jaar 2018 van het vakblad Fruit. Ze werden tot winnaar bekroond tijdens de jaarvergadering van het vakblad Fruit, een feestelijk netwerkmoment voor de fruitsector, op 14 december 2018 in de Academiezaal in Sint-Truiden.De 6 genomineerden stelden er hun project voor, waarna de 240 aanwezigen stemden voor hun favoriet. De bedenkers van ‘Seprosa®’ wonnen een prijs ter waarde van 1.500 euro: een cheque van KBC en van Adama ter waarde van 500 euro en een waardebon van Van Wamel. De tweede plaats ging naar Agromanager en de derde naar Appelchips.

6 inzendingen werden genomineerd voor deelname aan Idee van 't Jaar:

- Agromanager

- Appelchips

- Seprosa

- Eva Track & Trace

- Krrack

- K3-Foodtruck

Meer info over deze ideeën.

 

Idee van 't jaar 2018 met de steun:

 

 

Idee van 't Jaar 2017

Inn De Reu, Ruben Polfliet en Bart Billens - drie studenten van de afstudeerrichting voedingsmiddelentechnologie aan HoGent – werden tijdens de Jaarvergadering Fruit uitgeroepen tot laureaat van de wedstrijd ‘Idee van’t Jaar 2017’. Met mini snackburgers (ViaViande) willen ze de consumptie van fruit en groenten laten toenemen.

Johan Bossaerts uit Broechem behaalde met zijn fruitkar de tweede hoogste score; gevolgd door Blosm Gin, het geesteskind van Peter Coel uit Heers, op de derde plaats.

Met de wedstrijd ‘Idee van’t Jaar’ willen de vier partners van het vakblad alle goede ideeën verzamelen die de fruitsector rijk is. Deze editie telde in totaal zeven genomineerden die allen innovatief en creatief sterk waren:

Idee van't Jaar 2017 met de steun van:

 

V.l.n.r. Peter Coel (Blosm Gin – derde plaats), Johan Bossaerts  (fruitkar met rollenbaan – tweede plaats), Bart Billens, Ruben Polfliet en Inn De Reu (ViaViande – eerste plaats).