Bijsluiter aandachtig lezen en de nodige veiligheidsmaatregelen in acht nemen bij het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen! Rekening houden met de bufferzones langs oppervlaktewater en de minimale bufferzones van 3 en 1 m.

Fenologie

De vroege variëteiten zitten nu in veraison-stadium of zijn volop aan het blanken, op kleur te komen (bv. Solaris witte druif of Cabernet Cortis blauwe druif) (vanaf BBCH 80). Waar er meer neerslag viel door een lokale bui of onweer kunnen de bessen meer water opnemen, stijgt het risico dat de bessen gekneld zijn tussen elkaar en kunnen dan openbarsten. De meerderheid van de variëteiten zitten rond BBCH 75-77 (erwtgrootte- druiventros begint zich te sluiten).

Valse meeldauw - Plasmopara (Peronospora) viticola

Overal kans op infectie

Door de regenbuien van de voorbije dagen is er overal kans op infectie mogelijk. Op nagenoeg alle weerstations geven de modellen aan dat we een uitbraak van valse meeldauw kunnen verwachten. Het is dus zeer aangeraden om de nodige maatregelen te treffen: zorg dat de loofwand luchtig is, vlot kan opdrogen en voer preventieve bespuitingen door (Solofol, mancozeb-houdende producten, …) (let op : maneb-houdende producten zoals Trimangol, mogen nu niet meer gebruikt worden!).

Waar er al infecties behandeld moeten worden doe dit met een curatief middel zoals :

* Fubol Gold 750 g/ha haag of 7.5 g per haag (let op: wachttijd = 56 d.)

* Moximate 725 WP of WG 1kg/ha haag of 10 g/are haag

* Tanos 600 g/ha of 6 g/are haag

In regenachtige periodes middelen gebruiken die vastgelegd worden in de waslaag of in het blad zoals: Paraat, Belomorph 330 g/ha of 3.3 g/are haag.

Witziekte, Echte meeldauw, Oidium - Erisyphe necator

Blijf waakzaam

Meeldauwinfecties duiken ook steeds vaker op en zijn door de ochtendvochtige periodes erg hardnekkig. Wees hier waakzaam en varieer in de FRAC-codes tijdens de bestrijding (zie ook vorige waarschuwing, middelen in waarschuwing van 19 april).

Grauwe schimmel, Grijsrot - Botrytis cinerea

Waar veel regen gevallen is en er schade is: preventief behandelen

De plotse regen na een lange droge periode kan zorgen voor het barsten van de bessen. Onvermijdelijk gaat dit gepaard met Botrytis. Indien de bessen niet gebarsten zijn kan ook een lokale hagelbui dit veroorzaken of de zeer talrijk aanwezige wespen die prikken in de steeds zachtere en zoetere bessen.

Waar er veel regen gevallen is, en de druiven schade oplopen, is een preventieve Botrytis-behandeling is geen overbodige luxe. Veel water gebruiken voor een goede bedekking/indringing in de tros.

Gebruik preventieve middelen:

* Serenade ASO 8 l/ha haag of 80 ml/are haag, 9x/jaar, VT 0 dagen. Vanaf de bloei met een spuitinterval van 5 dagen, bufferzone 3 m. Boven de 15°C en hoge RV (na regen of bij dauw), na 20 mm regen herbehandelen. Gewas goed nat spuiten voor een goede bedekking.

* Prolectus 600 g/ha haag of 6 g/are haag, 1x/jaar, VT 14 dagen. Vanaf begin bloei tot vruchten oogstrijp, bufferzone 5 m.

* Switch, Serenva 830 g/ha haag: 8,3 g/are haag, max. 1x/jaar, VT 21 dagen, vanaf einde bloei tot rijping, bufferzone 10 m.

* Teldor 800 g/ha haag: 8 g/are haag, max. 4x/jaar, VT 21 dagen: vanaf einde bloei tot rijping, bufferzone 5 m.

* Cantus 700 g/ha haag: 7 g/are haag, max. 1x/jaar, VT 28 dagen, vanaf einde bloei tot rijping.

* Scala, Pyrus 400 SC 800 ml/ha haag: 8 ml/are haag, VT 21 dagen, vanaf einde bloei tot rijping.

Aziatische fruitvlieg - Drosophila suzukii

Druiven zijn nog te hard voor eileg

Nu de eerste kleuringen bij de blauwe druiven zeer zichtbaar zijn, zal deze vlieg niet meer lang op zich laten wachten. Momenteel zijn bijna alle druiven nog te hard om eileg mogelijk te maken maar let op bij de vroeg-zachte soorten (vb. Rondo, …). Zie ook vorige waarschuwing hierover. Deze vlieg zal zich zeker tonen indien er Botrytisschade is in de wijngaard. De aroma’s die bij Botrytis vrijkomen hebben een zeer sterke aantrekkingskracht op Drosophila suzukii.

Trosval

Rui van zonnebrand

Aangetaste trossen moeten niet verwijderd worden omdat deze steenhard zullen worden. Deze beïnvloeden de smaak niet in het productieproces.

Wespenvraat

Hang tijdig vallen

De wespen lusten de zoete druiven zeer graag. Hang tijdig wespenvallen rondom de wijngaard. Dagelijks leegmaken om zeker te zijn dat ze verdrinken in het sap – vloeistof. Wanneer  de vallen te vol zijn, kunnen de wespen sneller ontsnappen.

Controleer in de directe omgeving van de wijngaard op de aanwezigheid van nesten, in de grond of gebouwen. Deze enkel bij nacht aanpakken.

Vogelvraat

Gevoelige percelen beschermen met vogelnetten

Ook deze lusten zoete druiven. Eenmaal ze ervan geproefd hebben, zijn ze moeilijk ervan af te houden.

Gebruik alle mogelijke afweermiddelen en wissel vooral af tussen de systemen en verplaats ze. Er treedt snel gewenning op (na 3 à 5 dagen). De menselijke aanwezigheid – activiteit heeft nog altijd het meeste effect. Gevoelige percelen – variëteiten beschermen met vogelnetten.

Opendeurdag wijn

30/08/209 9.30-13.30h

Wij nodigen u graag uit op onze studiedag wijnbouw. Inschrijven via of tel. 011/69.70.80. Gratis voor pcfruit leden. Niet leden: 20 euro inkom.

Focus van het onderzoek op pcfruit - Seizoensverloop 2018- 2019

* Kunnen we de opbrengst verhogen met behoud van kwaliteit?

* Machinaal ontbladeren

* Proeven op Drosophila suzukii - Info over gemarmerde stinkwants

* Chemie en alternatieven tegen valse en echte meeldauw

* Momenteel in de media: Parkinson en wijnbouw?

* Degustatie: proeven we verschillen tussen klonen in Pinot Noir?

https://www.pcfruit.be/sites/default/files/uitnodiging_studiedag_wijnbou...

 

pcfruit vzw en haar medewerkers geven naar eer en geweten goede adviezen. Deze adviezen hebben uiteraard geen bindend karakter en bieden geen waarborg. Derhalve kunnen pcfruit vzw en haar medewerkers niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade, voortvloeiend uit deze waarschuwing.
Deze waarschuwingen zijn enkel voor eigen gebruik bestemd. Zij mogen niet gekopieerd, vermenigvuldigd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van pcfruit vzw.