Weersvoorspellingen

Plaatselijk veel neerslag en/of hagelschade

Peer

De pluk start maandag, dus captan kan niet meer. Verwondingen als gevolg van hagel zouden kunnen rotten, maar elke bewaarstrategie die wordt toegepast zal voorkomen dat dat rot verder gaat.

Appel

Waar nog verder dan 4 weken voor de oogst, zouden we opteren voor een captan. Dit zowel voor schurft als vruchtrot. Kanker wordt dan ook meegenomen indien snel na de hagel behandeld.
Topsin kan natuurlijk ook, zowel voor vruchtrot als kanker, maar dan hebben we weer 2 extra residu’s.

Zonnebrand

Verschillende types zonnebrand

De hoge temperaturen van 31 juli 2020 en vanaf 5 augustus, met een sterke zonnestraling en schadelijk UV-licht veroorzaakten zonnebrand-schade aan de vruchten. Hierdoor ontstonden reactieve zuurstoffen die zorgen voor de oxidatie van de celinhoud.

Dit jaar zijn de vruchten in mindere mate zwart, maar zijn wel meer vruchten verbrand. Op Conference peren zien we vooral een bruine wang als gevolg van de hoge instraling.

Zowel de vetten, proteïnen, pigmenten, aminozuren worden beschadigd, alsook de celwanden. Hierdoor krijgt men necrose tot diepe necrose. Dit veroorzaakt ook smaakafwijkingen. 
De temperatuurverschillen tussen de gemeten temperaturen in meteo-hut en de schiltemperatuur kunnen oplopen tot 10-15 à 18°C. 
In verschillende percelen heeft men tot 40% schade.

Hou rekening met de gradatie in zonnebrand-schade.
Er zijn 3 types met 6 gradaties:

  • Zonnebrand-necrose: dit zijn bruin zwarte vlekken die nadien kunnen inzinken met dode onderliggende cellen. - Bij temperaturen rond de 52°C gedurende minstens 10minuten.
  • Zonnebrand-bruining: met geel-bruin of zwart verkleurde schil, de cellen zijn nog niet dood, maar in de bewaring neemt de schade toe. - Minder fel zonlicht en schiltemperatuur rond de 46-49°C gedurende 1uur.
  • Foto-oxidatieve zonnebrand: witte of verbleekte vlekken, deze kunnen nadien nog bruin verkleuren omdat de onderliggende cellen beschadigd zijn. - Lagere temperatuur < 45°C.

De symptomen kunnen wat variëren van soort tot soort en van variëteit tot variëteit. Gladdere peren zijn gevoeliger dan gebronzeerde peren, des te lichtgroener de schil, des te zwaarder de schade. Bij bepaalde rode variëteiten kunnen het zelfs kleine vlekjes zijn die verkleuren. 

Maak zelf een inschatting van de schade en trek foto’s om nadien in een dossier te kunnen opnemen.

Aanmelden schade

Neem zo snel mogelijk contact op met uw gemeente!

Doordat er algemeen schade voorkomt is het aangeraden om deze te laten vaststellen door de gemeentelijke schadecommissie of door een expert. Hou er rekening mee dat, indien het rampenfonds in actie treedt, er minstens 30 % schade moet zijn op bedrijfsniveau. 

Voor de forfaitaire belastingaangifte moet men minstens 20 % schade hebben tov het definitieve barema.
Aangezien het algemene schade is, zal er reeds een percentage opgenomen worden in het barema. Er dient een onderscheid gemaakt te worden tussen appel en peer. 
Bij het laten vaststellen van de schade, niet enkel de bruin-zwarte vlekken laten tellen, maar ook de lichtere vormen die nadien zullen verergeren. 
Neem contact op met uw gemeentelijke schade-commissie om te weten hoe je de schade moet aangeven.

Om een eventuele tussenkomst van het Rampenfonds te kunnen genieten is het noodzakelijk:

  • Een Brede weersverzekering afgesloten te hebben
  • Te beschikken over een Proces Verbaal van vaststelling van deze schade.

Folletage

Ook Conference heeft afgezien, met als gevolg plotse bladverbranding.

Op de bladeren zijn er grillige, bruinverkleurde patronen.
De hoofdnerf blijft meestal nog “groen”.
Bij temperaturen boven 30°C en een lage RV kan Conference bladverbranding krijgen. Volgende factoren kunnen deze verbranding nog in de hand werken:

  • aantasting door rode spin, roestmijt, bonenspint, meidoornspint
  • perenbladvlo
  • te dichte bomen
  • te hoge bomen
  • onverenigbaarheid
  • wortelstress na wortelsnoei
  • wateroverlast
  • ingesloten percelen door hoge bomen en gebouwen
  • rijen langs verharde wegen, ...
  • Het is dus een tekort aan beschikbaar water voor de boom en te weinig verdamping.
  • Enkel beregening kan deze zomerse bladverbranding voorkomen

Niet  te verwarren met:

  • Kali-potasgebrek, waar vooral de bladranden eerst verkleuren en grijs-bruin uitdrogen
  • Bacterievuur, waar de bladeren volledig bruin-zwart worden
  • stemphylium of zwartvruchtrot, donkerbruine bladverkleuring begrensd door de nerven, meestal in ruitvorm met de bladpunt.

Perenbladvlo

Voorlopig is het rustig

We zijn blij eens te kunnen schrijven dat de situatie op de meeste plaatsen onder controle is op het vlak van perenbladvlo. Perenbladvlo houdt ook niet van extreme hitte.

Dit wil niet zeggen dat we niet waakzaam moeten blijven. Er werden al nieuwe volwassen perenbladvlo opgemerkt, ook de volgende generatie kan nog pittig worden , dus blijf op jullie hoede voor nieuwe ontluiking.

Gebruik indien nodig Siltac SF 0.833l/ha haag in 667 l water/ha haag of Atilla 3.33 kg/ha haag.

Fruitmot

Tweede generatie

Behandeling met een ei-dodend middel (behandeling vóór de eileg):
Voor piekvangsten rond 1 augustus, behandelen voor 7 augustus
Voor piekvangsten rond 7 augustus, behandelen voor 10 augustus
Voor piekvangsten rond 10 augustus, behandelen voor 14 augustus

Gebruik:

  • Coragen 120 ml/ha haag, max 1x/12 m, VT 2 w, VT0 70 dagen.
  • Delegate 200 g/ha haag, max 1x/12m, VT 1 w, VT0 21 dagen, nawerking 3 weken.
  • Calypso 250 ml/ha haag, max 2x/12 m, VT 2w, VT0 60 dagen enkel erkend voor appel en op eileg: nawerking 2-3 weken. 
  • Insegar 400 g/ha haag, max 2x/12 m, VT 4 w, VT0 90 dagen, bij peren voor 1 juni: nawerking 10 – 14d.

OF

Behandeling met een larve-dodend middel (behandeling bij de ontluiking van de eieren):
Voor piekvangsten rond 1 augustus, behandelen voor 10 augustus
Voor piekvangsten rond 7 augustus, behandelen voor 14 augustus
Voor piekvangsten rond 10 augustus, behandelen voor 18 augustus

Gebruik:

  • Coragen 120 ml/ha haag, max 1x/12 m, VT 2 w, VT0 70 dagen.
  • Delegate 200 g/ha haag, max 1x/12 m, VT 1w, VT0 21 dagen, nawerking 3 weken.
  • Mimic 500ml/ha haag, VT0 100 dagen, Steward 170 g/ha haag, max 2x/12 m, VT 1 w, VT0 75 dagen.
  • Imidan 40 WG 0,8-1,25 kg/ha haag, max 2x/12m,VT 4 w, VT0 40 dagen. Nawerking 10 dagen. Let op: pH spuitoplossing aanzuren tot 5.
  • Affirm 2kg/ha haag, max 3x/12m, VT0 3d , bij peren pas vanaf 1juli. Nawerking 10-14 d.
  • Carpovirusine EVO2 0,7 L/ha haag, max 10x/12 m, VT 1 d; Madex Max 75 ml/ha haag, max 6x/12 m,VT 1 d.; Granupom 300 ml/ha haag, VT 1 d; Carpovirusine 1 L/ha haag, VT 1 d. Nawerking 5-7d.

Plukdata

De plukdata van alle variëteiten staan gepubliceerd op de website van het VCBT

Vruchtval

Plaatselijk kan er meer vruchtval voorkomen

De droogte blijft voorlopig aanhouden, daar waar weinig of geen neerslag viel. Hierdoor zijn er percelen, vooral op lichtere gronden, die misschien vroeger hun vruchten laten vallen. Controleer regelmatig op vruchtval.
Maak een onderscheid tussen individuele bomen met vruchten eronder, meestal door doorzakkende of afbrekende takken.

Dit kan ook voorkomen:

  • waar vruchten te dik worden en elkaar afstoten.
  • op windgevoelige percelen: daar kunnen kantrijen ook meer valvruchten vertonen

Controleer tijdens de pluk ook op gebroken stelen van het kantelen van de vruchten.

Bij wind – en droogtegevoelige percelen en variëteiten die gemakkelijk loskomen, de anti-valbehandelingen uitvoeren. Gebruik voldoende water om de stelen goed te raken.

Een tweede behandeling Fixor of Contra-val 0.150 L/ha , kan op sommige late te plukken percelen nog nodig zijn. Die kunnen gecombineerd worden met bewaarmiddelen en bladvoeding.

Let op:

  • deze middelen hebben een wachttijd van 10 dagen
  • het duurt een 2-3-tal dagen vooraleer het werkt en heeft een nawerking van 7 dagen te snel plukken na deze behandeling kan steelbreuk veroorzaken.

Voor Topper (12 tabletten) op peer is het nu te laat, deze moet 3 weken voor de pluk behandeld worden (wachttijd 21 dagen).

Pluk

Let op voor verruwde peren

We plukken dit jaar over het algemeen langere vruchten, fles-peren.
De meeste peren zijn nog mooi groen behalve de zonnebrand-peren of sunscald, die zijn duidelijk wel getint tot bruin verkleurd.

Let op voor gele tinten in de koppen en aan de zon-zijde. Hou de hardheid in het oog, voor lange bewaring 6-7 kg/0.5 cm². In de frigo een verlies van 1-1.5 kg/0.5 cm². Bij de consument minstens 4.5 kg/0.5 cm². Bij gebruik van smartfresh minstens 5.4 kg/0.5 cm².
We zien redelijk veel verruwde peren en peren met vorstscheuren. 
Verruwing: geeft meer kans op vochtverlies in frigo en meer kans op rot
Peren met vorstscheurtjes: bij te diepe scheuren zijn de vruchten ongeschikt om te verkopen, een klein (ondiep) scheurtje wordt wel aanvaard.

Wanneer de verruwing/kloofjes glad aanvoelen = classe B. Wanneer de verruwing ingezonken is en voelbaar wanneer we er over wrijven = Rebut. Wanneer deze oppervlakte beperkt is 1 - 2 cm2 = cl B peer.

Bij Beurré Alexander Lucas, opletten met veel appelsienenschillen of ruwe schil met putten en gele vruchten. Gele vruchten hangen dikwijls in de koppen van de bomen, dikwijls een of meerdere vruchten per tros.

Bij het doorsnijden zijn er zowel kleine als grote donkerbruine vlekken onder de schil. Bij appelsienenhuid ook bruine vlekjes onder de schil, dit is boor en calciumgebrek, dikwijls met (te) hoge kali of potasgehaltes Dergelijke vruchten niet bewaren, aan de pluk laten vallen en daarna borstelen en klepelen!

Tips voor pluk Conference:

Voor u als teler belangrijk:

  • zeer wisselend behang tussen de bomen
  • De meeste kilo’s en dikkere peren hangen in de koppen, dus ook meer tijd nodig om deze te plukken dan onderaan in de broek van de boom
  • Trossen in de broek van boom hangen soms tot op de grond => deze peren apart houden, gevaar voor rot
  • In de trossen opletten voor overlopende fruitmotten en aangeboorde of doorboorde vruchten, deze geven extra rot
  • Kantrijen en te hoge koppen opletten met schurft, eventueel apart plukken en voor januari verkopen.
  •  Bomen met folletage => gevaar of risico op verrimpelen
  • Bij zonnig en warm weer, de gevulde paloxen afdekken en afvoeren om verbranding van de bovenste laag te voorkomen. Probeer dan ook snel voor te koelen
  • Controleer de hardheid en pas de bewaarduur hieraan aan.
  • Gebruik smartfresh om de kwaliteit te behouden in de frigo en in de rest van de keten => zorg ervoor dat aan de voorwaarden voor smartfresh wordt voldaan, de spelregels zijn heel belangrijk voor een goed resultaat
  • Opletten met te diep koelen en bevriezen van de stelen. Alle voelers ijken in smeltend ijs of ijswater (ijs dat voldoende gesmolten is zodat de tussenruimte gevuld is met ijskoud water, gebruik een       thermosfles om meerdere voelers te ijken).
  • Afspuitschema aanpassen in functie van bewaarduur en plukdatum, maar ook in functie van historiek van het perceel.

 

Investeren in een goede opleiding loont, wat bedoelen we daarmee? Neem even de tijd om de plukkers goed te informeren over de do’s en dont’s van het plukken van fruit, je zal zien dat dit resulteert in een beter product. Volgende tips kunnen hierbij helpen:

  • Gebruik plukhandschoenen
  • Vruchten met ganse steel vasthouden en omhoog buigen. Dit om gebroken stelen te voorkomen die de andere vruchten beschadigen, maar ook om uitdroging en steelrot te voorkomen
  • Vruchten die in trossen hangen zijn dikwijls kleiner en vallen ook vlugger. Pluk met twee handen om de vallende peer op te vangen.
  •  Geef duidelijke instructies over welke de ondermaat (aantal vingers breed in de handpalm) is van peren die in de palox mogen belanden

Rijpheid, hardheid, suiker, zetmeel

Belangrijke parameters om op te volgen voor uw eigen percelen.

Controleer uw hardheid, zetmeel en suiker goed voor uw eigen percelen om de juiste plukvolgorde te bepalen en om niet voor verrassingen te komen staan!

Een aantal spelregels voor het uitvoeren van metingen:

  • Neem genoeg (10-15 stuks) vruchten per perceel
  • Pluk
    • onbeschadigde vruchten
    • over het hele perceel, er kunnen verschillen zijn in 1 perceel (bv. Nattere plekken, schaduwzijde van hagen,…)
    • van bomen met een normaal behang
    • ‘s morgens
  • Voer de metingen meteen na het plukken uit
  • Eenzelfde persoon doet best alle metingen
  • Herhaal wekelijks om goed te kunnen bijhouden waar er het best eerst geplukt wordt!

Hardheid

Controleer regelmatig de hardheid van de vruchten, onder de 6 kg/0,5 cm² voor peer niet meer voor langere bewaring inzetten. Tijdens de bewaring en traject naar de consument is er een extra verlies van nog eens 0,5-1 kg/0,5 cm2. Tussen de 5,5 en 6 kg/0,5 cm² kan er nog een behandeling met Smartfresh gedaan worden.

  • Hardheid wordt aan de overgang van zon-schaduwzijde gemeten
  • Verwijder de schil halverwege de vrucht met een dunschiller
  • De stempel van de penetrometer tot aan de markering gelijkmatig indrukken
  • Hardheid wordt uitgedrukt in kg/cm².

Suiker

Enkele druppels vruchtsap op het prisma van de refraktometer aanbrengen. Waarde in % of Brix aflezen. Bij niet temperatuurkompenserende refraktometer de waarde omlezen via de tabel in de handleiding van de refraktometer.

Zetmeel

Vruchten middendoor snijden. Gedeelte met steel besprenkelen met of dompelen in lugol-oplossing. Na 1 of 2 minuten de verkleuring beoordelen aan de hang van de zetmeelkaart.
1 = volledig donker => veel zetmeel, onrijp
10 = volledig wit => zetmeel omgezet, veel suikers, volledig rijp

Rijpheid

Naast metingen is het ook goed om zelf appels en peren te proeven om het pluktijdstip te bepalen.

Jullie kregen bij aanvang van het seizoen een gele boek (Oogst – bewaring – sortering) waarin deze parameters en ook bovenstaande tabel in vermeld staan.

Minerale samenstelling Conference einde juli

Hoe zitten de gehaltes in vergelijking met andere jaren?

Hoe zitten de gehaltes in vergelijking met andere jaren?

  • Het gehalte aan N is het laagste van de afgelopen 4 jaren.
  • Het kali – en Ca-gehalte zitten aan de ondergrens van de streefwaarde.
  • Het Mn-gehalte is eveneens het laagste van de afgelopen 4 jaren.

In vergelijking met het jaar 2018  is het gehalte aan N in de vruchten 25% lager, het gehalte aan Ca en Mn is vergelijkbaar met 2018. Het gehalte aan kali is 22% lager dan in 2018, op hetzelfde tijdstip.

Dit jaar is de verhouding kali-Ca beter dan in 2018, hierdoor verkleint de kans op inwendig bruin. Het lage N – en Mn-gehalte verhogen wel de kans op gelere vruchten. Dit zijn de cijfers van eind juli en kunnen dus nog wijzigen dichter bij de oogst.


Voorzie extra staalzakjes per perceel of delen van percelen voorzien om de bewaring en uitstalleven op te volgen. 

Sowieso altijd meerdere zakken voorzien per perceel om ‘’maandelijks’’ de evolutie op te volgen. Gebruik hiervoor aardappel- of ajuinenzakken. Voorzie deze van de nodige informatie.
Gebruik lange koorden om deze zakken vlot uit een palox te halen die vlak voor het staalname - of controlevenster of luik liggen.

Frigo tijdig afkoelen

Door de hitte hier extra aandacht aan besteden

Denk eraan om de frigo’s tijdig nat te spuiten en te laten koelen. Door het warme weer zal de hoge temperatuur langer blijven hangen in die ruimte.
paloxen, na het koelen, broezen met water om uitdroging te verminderen.

Controle op meters en displays

Ook nieuwe installaties moeten gecontroleerd worden

Zorg dat de voelers geijkt zijn en controleer of de juiste waarden worden weergegeven op de displays. Dit zowel op oude installaties, als op nieuwbouw. Jaarlijks zijn er hele frigo’s die slecht bewaard worden door afwijkende meetwaarden. Controleer ook de werking van de kleppen, zeker bij nieuwbouw!

Controle schadebeelden tijdens de oogst

Profiteer van de extra ogen tijdens de pluk

Maak uw plukkers erop attent dat ze de afwijkingen aan de schil steeds laten zien of bijhouden. Op die manier kunnen nieuwe aantastingen tijdig behandeld worden het volgende jaar.
Denk hierbij aan bos – en stinkwantsen, bacterievuur, tijgerrups-schade, bladrollers-schade.

Smartfresh - 1-MCP

Wat zijn de voorwaarden voor een goede werking?
  • Vruchten moeten rijper zijn dan de peren voor lange bewaring, zonder smartfresh! Te rijpe vruchten hou je best voor gewone bewaring volg het protocol
  • Kort na de oogst, max 7 dagen
  • Appels/peren produceren nog weinig ethyleen
  • Cel is vrij van ethyleen bij toepassing, dus heel goed luchten voor de behandeling! (“Vechten voor het lege stoeltje waar 1-MCP moet plaatsnemen”)
  • Zetmeelstadium van vruchten moet binnen de norm liggen

Bladvoedingen appel

Tijd om met de geformuleerde P-Ca-bladvoedingen te starten in appel

Stoppen met Mn-bladvoedingen in percelen van roodgekleurde appel. Begin nu met geformuleerde P-Ca-bladvoedingen aan 5 l/ha.

In sommige percelen zien we dat het zink gehalte lager is, daar kan gestart worden met Landamine-zink aan 1.5 l/ha. Waar het behang goed is, kan dit een positief effect hebben op de kleur.

Verlof

Aarzel niet om iemand anders van de collega's op te bellen bij vragen

David Everaerts: van 15 augustus tot en met 23 augustus
Charles de Schaetzen: van 24 augustus tot en met 13 september

pcfruit vzw en haar medewerkers geven naar eer en geweten goede adviezen. Deze adviezen hebben uiteraard geen bindend karakter en bieden geen waarborg. Derhalve kunnen pcfruit vzw en haar medewerkers niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade, voortvloeiend uit deze waarschuwing. Deze waarschuwingen zijn enkel voor eigen gebruik bestemd. Zij mogen niet gekopieerd, vermenigvuldigd worden zonder voorafgaandelijke schriftelijke toestemming van pcfruit vzw.