Vorst

Door het zachtere weer was de fenologie al goed op gang gekomen. Er bleef sap achter op de snoeischaar en zaag. De perenknoppen van bepaalde bomen, takken liepen voor en waren al aan het zwellen en schuiven. Vroege soorten zoals de abrikoos en de Japanse pruim hadden al open knoppen.
In Kerkom vroor het van 27 op 28 februari tot -11,6°C aan de grond, -13,2°C op 40 cm en -10,4°C in de thermometerhut.
Het is pas in de loop van de volgende dagen dat we zullen kunnen zien of er schade en hoeveel schade er opgetreden is. Door de koude wind zijn de temperaturen dieper doorgezakt dan gemeten.
Wij houden u op de hoogte.
Normaal zouden de bloemknoppen vanaf -7°C schade kunnen beginnen op te lopen. Vanaf -9,4°C wordt het kritischer en vanaf -17,6°C zou er tot 90% schade kunnen optreden.
Vanaf zaterdag stopt het met vriezen. Zorg dat het gesnoeide hout dan geklepeld wordt zolang de bodem nog bevroren is.
Bij felle vorst opletten met alles wat kan bevriezen. Extra opletten met waterleidingen en dooiweer. Ook opletten met de afstelling van de frigo's.
Het weer voor de volgende 14 dagen blijft boven de vriestemperaturen en onder de 10°C.

Pseudomonas

Deze bacteriën zijn altijd aanwezig op de bomen en in de knoppen. Bij vorst zorgen ze dat er meer schade optreedt. Maar aangezien ze in de knopjes zitten, kan men ze nu niet raken. Pas bij schuivende knop kan dit.

Kanker

Door de vorst ontstaan er kleine scheurtjes in de schors.
Als er dan aanhoudend vochtig weer volgt, kunnen er infecties ontstaan.
In de gevoelige percelen en variëteiten (Kanzi) nu koper spuiten na de laatste vorstnacht.

Perenbladvlo

Zolang de temperatuur onder de 10°C blijft, is er geen eileg. Wachten op warmer weer om te behandelen met olie of Surround WP.

Bemesting

Opgelet: bij een bevroren bodem mogen er geen ‘’meststoffen’’ gestrooid worden.

Organische meststoffen zo snel mogelijk toepassen.
Hou rekening met de trage werking van de elementen en vooral de stikstof.
Hou ook rekening dat er over meerdere jaren werking is.
Daarom altijd nog snelwerkende stikstof geven onder de vorm van ammoniaknitraat.
Bij het gebruik van organische meststoffen wordt ook veel Kalium of Potas gegeven. Overdaad schaadt, zeker bij appel.
Bij het jaarlijks gebruik van drijfmest en digestaat stelt men na enkele jaren vast dat de productie daalt. Gebruik vooral koolstofrijke organische meststoffen zoals goed verteerd stalmest, champost, compost.

Waar er Kali of Potas moet gegeven worden dit nu doen. Bij gebruik van potassulfaat minstens één maand wachten voor Kalknitraat te strooien. Kali kan nog in de zomer gestrooid worden. In het voorjaar is er concurrentie met de Calcuimopname. Waar er dit jaar gekalkt werd of bij hoge giften van Calcium of Kalk vorig jaar, komt er extra Kali vrij.

Nu geen bekalking meer uitvoeren in bestaande percelen. Doe dit systematisch direct of zo snel mogelijk na de oogst. Jaarlijkse kleine giften voorkomen blokkages of slechte opname van vb Magnesuim. Na een bekalking een maand wachten voor andere meststoffen te strooien. 
Voor het planten bekalken, deze liefst inwerken zodat hij direct op diepte is. 
Opm: Bemesting eerst borstelen of genoeg tijd laten voor oplossen.

Stikstof

De bomen lopen in het voorjaar uit op de reserves die aangelegd zijn vorig jaar. Om te sterke rui te voorkomen, moet er tijdig stikstof gestrooid worden. Dit jaar kan men een goede appeloogst verwachten voor die percelen en variëteiten die vorig jaar vorstschade opliepen.
Om opgenomen te kunnen worden, moet de stikstof ook eerst op wortel niveau komen. Hiervoor is er voldoende neerslag nodig, ongeveer 80-100 L/m2. Daarom tijdig strooien, voor peren begin – half maart, voor appel half – einde maart.
Gebruik 150 à 200 kg/ha Ammoniaknitraat =kalkammonsalpeter of KAS 27% ( 13,5 % nitrische en 13,5 % ammoniakale N ). Dit geeft 40 à 50 kg stikstof.

Waar er een gebrek is aan de andere elementen, kan er ook nog met een samengestelde meststof gewerkt worden. Maar ook voor deze tijdig strooien.

Groeiremming

In veel perenpercelen zijn er weinig tot te weinig bloemknoppen op het gestel tot op zelfs halve boomhoogte. Dit is een herhaling van vorig jaar. In oudere percelen en vooral bij te hoge bomen is dit nog versterkt. Bij te hoge Doyennébomen sterven de gesteltakken omwille van lichtgebrek. We hadden al aangeraden om in dergelijke gevallen de koppen van de bomen te verlagen. Dit kan ineens of gespreid over enkele jaren. Door het tekort aan bloemknopen onder heeft men meestal de bovenste gespaard. De scheuten onder in de boom zijn ook uitzonderlijk lang en zelden afgesloten met een bloemknop. Hierdoor werden ze gans weggesnoeid en verwacht men nu teveel groei. Met wortelsnoei kan men de groeikracht en scheutlengte beïnvloeden. Wel opletten met droogtegevoelige percelen of met een droge zomer. Dit geeft meer gele vruchten en kans op bladverbranding. Waar geen water kan gegeven worden minder drastisch wortelsnoeien. Dit had al in de herfst mogen gebeuren. Gebruik nu een recht mes en éénzijdig wortelsnoeien, indien nodig kan men in de zomer de andere zijde nog doen. Inzagen kan ook nog tot 3 weken voor de bloei.

Schurft – Borstelen/vegen - Klepelen

In de percelen met aantasting vorig jaar, de bladeren zo snel mogelijk vanonder de bomen borstelen en versnipperen. Dit had al direct na de bladval mogen gebeuren. Hierdoor wordt de schurftdruk in de periode van ascosporenuitstoot sterk verlaagd.
Waar er in het najaar werd behandeld met Kerb, niet te drastisch gaan vegen of borstelen. Wanneer er ook aarde mee wordt geborsteld, wordt de herbicidenfilm op de grond verbroken.

Onkruidbestijding

Waar men met Kerb eventueel in combinatie met AZ 500 wil werken, dit niet meer teveel uitstellen. Liefst behandelen op een geborstelde en geklepelde zwartstrook, zie vorig punt .

Kantrijen – Teeltvrije zone – driftreductie

Kantrijen, andere dan degenen die grenzen aan andere fruitpercelen mits overeenkomst met de gebuur, mogen niet meer behandeld worden. Dus alle kantrijen langs waterlopen-lichamen allerhande, wegen, voetpaden, huizen, scholen, …, zouden ondertussen gerooid moeten zijn.
Plant dus ook geen nieuwe kantrijen.
Om te voorkomen dat de eerste meter van de percelen geplant of bewerkt wordt, heeft de overheid de ‘’één meter teeltvrije zone’’ ingesteld. Aangezien dit niet goed wordt opgevolgd, zal de VLM en Vmm vanaf dit jaar starten met extra controles langs ‘’waterlopen‘’ in focusgebieden. Je kan deze waterlopen terugvinden op uw verzamelaanvraag via het e-loket.

Test hier je kennis omtrent waterverontreiniging.

Agenda:

  • Mestbankaangifte voor 15 maart
  • Wateraangifte voor 15 maart
  • Verzamelaanvraag voor 21 april
  • Infoavond ‘’Veilig werken in ULO koelcellen ‘’ van 19.15 tot 21.30 u
    • Donderdag 8 maart  Halve Maan, Diest
    • Donderdag 22 maart Veilinghuis, St-Truiden

Inschrijvingen:

Provinciaal Veiligheidscomité van Limburg

Universiteitslaan 1 - 3500 Hasselt

Tel. 011/23 79 08

e-mail:

contactpersoon programma: Greet Caubergs, secretaris

contactpersoon inschrijvingen: Cecile Claes