Folletage - bladverbranding

Het warme droge windstille weer heeft de afgelopen dagen opnieuw geleid tot folletage of bladverbranding. Door het windstille weer kunnen de bomen moeilijk afkoelen.
Dit kan enkel in de broek van de boom zijn, maar ook mogelijk over de volledige boom.
Het enige wat men kan doen tegen folletage is water geven.
Veel telers wijten de schade nu onterecht aan bonenspint of perenbladvlo. Deze bladverbranding is puur te wijten aan de warmte die de bladeren niet kunnen verwerken.
Percelen met water zijn vaak iets beter maar er is veel variatie tussen verschillende percelen.
Voorlopig zien we op de meeste percelen dat de peren ondanks de droogte toch nog normaal doordikken. Enkel waar het behang zwaar is en de bladverbranding te ernstig of op droogtegevoelige (delen van) percelen zijn bladeren te zien die beginnen slap te hangen. Hier valt de diktegroei van de vruchten helemaal weg.
Met deze warme dagen is het beter om geen handwerkzaamheden zoals dunnen/zomersnoei uit te voeren. Vruchten die het directe zonlicht niet gewoon zijn verbranden dan heel snel. Dit geldt zowel voor appel- als perenbomen.

Zeuzera – gestippelde houtvlinder

Waar men zowel bij appel als peer scheuten vindt met verwelkende bladeren en aan de basis van de bladsteel fijn boorsel, zijn deze aangetast door de gestippelde houtvlinder.
Als men deze scheuten overlangs doorsnijdt, ziet men dat deze hol is en is er een donkeroranje/gele rups aanwezig van een paar mm tot 1 cm. Niet verwarren met perenscheutwesp. Hier kan je nu een witte rups terugvinden in het hout en hier is geen boorsel te vinden.
Het zijn meestal de zwakkere bomen die aangetast zijn.
De eileg gebeurt meestal in kringen.
De scheuten wegsnoeien om de cyclus te doorbreken.

Perenbladvlo

Op verschillende percelen die eindelijk zuiver zijn geraakt is er nu opnieuw een toenemende druk.
Hier kan je vaak onderkant van de scheuttoppen opnieuw kleine honingdauwdruppels waarnemen. Tevens liggen er op heel wat percelen opnieuw witte en gele eieren op de bovenkant van de bladeren.
Voor een correct advies rekening houdend met de wachttermijnen => contacteer uw voorlichter.

Fruitmot

Het aanhoudende droge en warme weer is gunstig voor 2e generatie fruitmot.
We nemen afgelopen week ook een vluchtpiek waar van deze tweede generatie.
Behandeling met een larvendodend middel (behandeling bij de ontluiking van de eieren)
Voor piekvangsten rond 30 juli, behandelen voor 5 augustus.

Gebruik:
Coragen 180 ml/ha, max 2x/12m, (VT 2w); Delegate 300 g/ha, max 1x12/m, (VT 2w),Nawerking 2 à 3 weken, 0-residu 3 weken; Imidan 40WG 1,2-1,875 kg/ha, max 2x/12m, VT 28d.  Nawerking 2 à 3 weken. 0-residu = 40 dagen;
Steward 255 g/ha   => nu steeds residu, max 2x/12m (VT 1w); Affirm 3 kg/ha (peer vanaf 1/7) max 3x/12m (VT 3d), 0-residu = 1week;
Carpovirusine EV021,5 l/ha, max 10x/12m, VT 1d, Granupom 0,45 l/ha, Cyd-X Xtra 0,1 l/ha, opgebruikt 01/06/2017, of Madex Max 0,125 l/ha, max 6x/12m, (VT 0).  Nawerking 7 à 10 dagen.
Van virussen vind je nooit een residu.
Opm. Waar er met Delegate tegen perenbladvlo wordt behandeld is er een nevenwerking op fruitmotten en de andere bladrollers.

Bladvoedingen

Bij peer zitten de meeste stalen vrij goed voor de hoofdelementen. Het is wel opvallend dat er zeer veel vruchtstalen binnenkomen met een te laag mangaangehalte. Bij elke bespuiting nu best een volle dosis mangaan toevoegen. Dit kan nog een serieuze invloed hebben op het groen blijven van de peren. Bij appel zitten de meeste stalen dit jaar goed qua minerale samenstelling. Bij triploïde rassen met een matig tot zwak behang voldoende calciumbladvoedigen blijven zetten.

Plukdatum

De voorlopige nationale plukdatum is voor conference voor lange bewaring gezet op 16-27 augustus. Bij de vroege perenrassen blijkt er een groot verschil in hardheid te zijn tussen peren van eenzelfde perceel. Dit is geen goed voorteken voor de te verwachten hardheid van laat geplukte conference.
Later plukken is zeker interessanter voor de vruchtmaat (3-4mm diktegroei per week) maar let op voor het plukken van overrijpe vruchten. Voor elke dag buiten het plukvenster geplukt kan je ze 3 weken minder lang bewaren. De volgende 14 dagen wordt er nog steeds geen regen van betekenis voorspeld. Dit zou de rijping wel eens kunnen versnellen.