Plukdata

http://vcbt.be/vcbt_nb_augustus-pluk2017/

De vooropgestelde plukdata zijn landelijke gemiddelden. Op individueel perceelsniveau kan het zijn dat er vroeger moet gestart worden of dat dit later kan. In een perceel zelf kunnen er verschillen zijn door de aanwezigheid van verschillende grondsoorten bv. zandruggen, mergel. Daar zijn de vruchten rijper. Doe zelf of laat de nodige rijpheidstesten uitvoeren.

Later geplukte partijen voldoen niet voor de lange bawaring. Bij peren kan door het gebruik van Smartfresh iets later geplukt worden. Maar ook hier moet er rekening gehouden worden met de rijpheidscriteria. In de oogst-bewaring-sortering dagboek pg 7 staan de richtcijfers. Ijk uw meettoestellen voordat u ze gebruikt. De vruchten moeten na bewaring nog voldoende hard zijn om in goede staat bij de consument te raken. Voor Conference op de boom is dit snel een verlies van 0,5 kg/0,5 cm². In de bewaring gaat er nog 1-1,5 kg / 0,5 cm² verloren. Door de droogte gaat de rijping snel vooruit.

Gevolgen van de vorst

Door de lentenachtvorst van 19-20/4/2017 zijn er veel misvormde vruchten, holle vruchten, open stijlkanalen en allerlei vormen en afmetingen van verruwde plekkente zien aan de neus of de wang. In het verleden hebben holle peren geen problemen gegeven in de bewaring. Bij een openstijlkanaal is er meer kans op schimmelaantasting. Meestal zijn er dan ook vruchten die op de boom al vroeger kleuren - rood of geel - tot zelfs mals (plat aanvoelen - wat tolereert de handel?) Bij appel met veel neusafwijkingen opteren voor een éénmalige pluk en industrie om de kosten te beperken. Overleg tijdig met uw veiling/afnemer om te weten wat de beste opties zijn. Apart plukken voorsorteren en na-oogstbehandeling kosten ook geld. Hoe sterker de verruwing - diepe scheurtjes, hoe gevoeliger voor het optreden van rot. Te sterk verruwde appels kunnen ook een probleem geven voor sommige industriebestemmingen. Door de open stijlkanalen in de nabloeiperiode zijn er veel vruchten die aangetast worden door fruitmot. De boorselprop aan de neus wordt steeds beter zichtbaar. De appels kleuren ook sneller.

Bij Conference en de andere peren merken we dit verschijnsel ook. Maar door de holle vrucht is er meestal geen dikke boorselprop te zien. Deze vruchten worden geel aan de neus en worden plat. Bij de pluk goed opletten dat dergelijke aangetaste vruchten niet in de frigo gaan. Ook de vruchten met overlopersgangen worden in de frigo sneller rot en veroorzaken nestrot.

Fruitmot

In enkele percelen zijn er vangsten van de tweede generatie. Er zijn ook al nieuwe inboringen waarneembaar. Doe de nodige controles. Door de rijpende vruchten is de feromoonval minder aanlokkelijk en is er een onderschatting van de vruchtenschade.

Behandeling met een eidodend middel. (Behandeling voor eileg.)

Voor piekvangsten rond 31 juli, behandelen voor 7 augustus

Voor piekvangsten rond 4 augustus, behandelen voor 12 augustus

Voor piekvangsten rond 14 augustus, behandelen voor 21 augustus

Gebruik: Coragen 180 cc/ha (VT 2w), Insegar (voor 1 juni bij peren) 600 g (VT 4w), Runner 600 cc/ha (VT 2w) of Calypso 375 cc/ha (enkel op appel en op de eileg zelf, VT 2w). Al deze middelen hebben een nawerking van 3 weken.

OF

Behandeling met larvendodend middel (behandeling op ei-ontluiking)

Voor piekvangsten rond 31 juli, behandelen voor 15 augustus

Voor piekvangsten rond 4 augustus, behandelen voor 19 augustus

Voor piekvangsten rond 14 augustus, behandelen voor 27 augustus

Gebruik: Coragen 180 cc/ha (VT 2w), Runner 600 cc/ha (VT 2w). Nawerking van 2 à 3 weken. Mimic 750 cc/ha (VT 4w), Steward 255 g/ha (VT 1w), Affirm 2 kg/ha (VT 3dg), Carpovirussine 1.5 l/ha, Granupom 0.45 l/ha, Cydxxtra 0.1 l/ha of Madex Max 0.1 l/ha (VT 0 dg). Nawerking 7 à 10 dg.

Opm. Waar er met Delegate tegen perenbladvlo wordt behandeld is er een nevenwerking op fruitmot en andere bladrollers.

Opm. Percelen met hagelnetten enkel de kantrij en kopbomen behandelen.

Opgelet: Dimilin SC 48: opgebruik 08/09/2017

Opm. Variëteiten geplukt voor de behandelingsdata niet behandelen.

Opm. Deze behandelingen geven extra residu's.

Opm. Om geen residu te hebben kan er met de viruspreparaten gewerkt worden.

Perenbladvlo

Uit het verleden weten we dat we de perenbladvlo moeten blijven opvolgen om niet verrast te worden tijdens en na de pluk. Er is steeds eileg en eiontluiking met de nodige larven en honingdauwproductie.

De nuttigen kunnen deze goed opruimen, waar ze ontbreken neemt de perenbladvlo de overhand.

Rode spin

In enkele percelen met algemene aantasting ontluiken er zomereieren. Eenmaal volwassen leggen deze de wintereieren. Doe een laatste controle.

Hou rekening met VT, deze behandeling geeft een extra residu.

Bladvoeding

Uit de vruchtanalyses komen er algemeen lage stikstof, calcium en mangaancijfers naar voeren.

Intensief blijven doorspuiten.

Bladval Golden/Gala

Door de afwisselende warme dagen en regen ontstaan er onregelmatige bruine vlekken op het blad. Na enkele dagen worden deze bladeren geel en vallen.

In deze percelen tussen de calciumbehandelingen magnesium spuiten. Ook na de pluk blijven behandelen. Geef dan ook extra zink (Zn).

Witte waas

Bij late variëteiten en of plukken is de kans op witte waas groter. Het zijn meestal dezelfde percelen die er last van hebben. Geen stikstofhoudende bladvoeding gebruiken in deze percelen.

Antival

Fixor en Contra-val 150 ml/ha opgelet veranderde VT van 7 naar 10 dagen.

Dus 17 en 10 dagen voor de pluk behandelen.

Topper 12 tabletten/ha éénmalig toepassen. VT 3 weken.

De vruchten hangen losser door de droogte.

Meestal vallen vooral de kleinere vruchten.

Bij dikkere vruchten controleren op steelbreuk.

Variëteiten met korte stelen en vruchten in trossen duwen elkaar af.

Verlof

Toon Vanrykel van 14/8 tot en met 27/8

Charles de Schaetzen van 18/8 tot en met 3/9

Bij vragen de gekende collega's bellen. De telefoonnummers staan op de leidraden.