Witziekte aalbessen, stekelbes (Podosphaera mors-uvae)

Stekelbessen zijn zeer gevoelig voor meeldauw, alsook de rode bessenvariëteit Junifer.
Meeldauw overwintert op het jonge hout en in de knoppen waaruit in het voorjaar besmette scheuten groeien. Hieruit komen sporen vrij die bij gunstige condities voor een verdere verspreiding van de ziekte zorgen. Warm (18-26°C) en vochtige omstandigheden (hoge luchtvochtigheid (70-100 %) zonder echt nat te zijn, zijn ideaal voor de verspreiding en ontwikkeling van deze schimmel.
Bij aanwezigheid van groene delen kunnen infecties optreden bij zowel stekelbes als aalbessen (wit/rood/zwart). Als eerste preventieve bestrijdingsmaatregel is het belangrijk te zorgen voor een goede verluchting om zo vochtigheid en nevel te vermijden. Daarnaast kan men aangetaste scheuten best afknippen en verwijderen.

ADVIES : 

  •  Regelmatig behandelen met een tussenpauze van 7 à 14 dagen.
  •  Na einde bloei is er een explosieve blad aangroei, zeer goed behandelen tijdens deze periode.
  •  Neem nauwkeurig de veiligheidstermijn in acht!
  •  De behandelingstechniek is van groot belang: goede doordringing is vereist!

 * enkel OL  ** aalbessen

 

Witziekte aardbeien (Podosphaera aphanis)

Naargelang het teeltsysteem (serre, tunnel of volle veld) kunnen er grote verschillen optreden wat betreft temperatuur en vochtigheid. De algemene boodschap is dan ook om voor de eigen situatie deze factoren steeds nauwlettend in het oog te houden om op het gepaste ogenblik een behandeling uit te voeren. Warme (18-26°C) en vochtige omstandigheden (hoge luchtvochtigheid (70-100 %) zonder echt nat te zijn) zijn ideaal voor de verspreiding en ontwikkeling van deze schimmel.

Onderstaande tabel bevat producten, erkend voor de bestrijding van witziekte. Wij raden aan producten uit verschillende chemische families af te wisselen met in achtname van de wachttijd.

 
* enkel OB

Vruchtrot aardbei

Vruchtrot op aardbei kan veroorzaakt worden door een aantal schimmels. Bij hoge luchtvochtigheid onder bescherming is de kans op infectie door schimmels groot. Een goede verluchting is reeds een belangrijke bestrijdingsmethode.
De meest bekende en tevens belangrijkste is Botrytis cinerea, de veroorzaker van grijsrot. Deze schimmel tast voornamelijk de vruchten aan, maar kan ook de basis van blad– en bloemstengels aantasten welk zorgt voor nat koprot. Een andere schimmel, Colletotrichum acutatum, is de aanstichter van anthracnose, een ziekte afkomstig uit meer zuiders gelegen landen maar die de laatste jaren ook hier meer en meer begint voor te komen. Deze ziekte zorgt eerder voor problemen in volle veldteelten daar de schimmelsporen vooral door regen worden verspreid. Naast Botrytis en Colletotrichum kunnen ook andere schimmels (zoals Phytophthora cactorum, Gnomonia, Mucor, enz...) de vruchten aantasten.
Tegen het vruchtrot moet men vanaf begin bloei preventieve behandelingen uitvoeren als volgt : 

  • begin bloei (enkele bloemen geopend),
  • volle bloei (50-60% van de bloemen geopend),
  • 70-90% van de bloemen geopend (eerste groene vruchten)
  • 10-15 dagen vóór de aanvang van de pluk.

Let op het uiterste gebruikstijdstip van de middelen vóór de oogst.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de producten.

* enkel OL  ** enkel OB

Luna Sensation wordt best alleen gebruikt en niet in een menging. Ook wordt aangeraden om enkel ’s avonds (lagere temperatuur) en met 400 l water per ha te behandelen.
Een preventief behandelingsschema komt neer op een tussenpauze van 7 tot 10 dagen tussen de verschillende behandelingen.

N.B.:

  • Om resistentie te voorkomen is het aangewezen producten uit de verschillende chemische families afwisselend te gebruiken. De producten binnen eenzelfde kader behoren tot dezelfde chemische familie.
  • Het mengen van producten, bv. Rovral met een thiram is eveneens een aan te raden maatregel om een breder werkingsspectrum te bekomen.
     

Wortelsterfte framboos en braam

Om wortelsterfte bij framboos en braam te voorkomen kan er aangegoten worden met Paraat (50% WP, dimethomorf) aan 1 g/plant in minstens 200 ml, 1 toepassing aan de voet van de plant. Opgelet om aan de MRL te voldoen enkel nog op niet dragende percelen uitvoeren.

Bladluizen aardbeien open lucht

Doe een grondige controle op de aanwezigheid van bladluizen op de bladeren en in het hart van de planten.