De druiventeelt in Vlaanderen, meer specifiek de teelt van wijndruiven, is in opmars. Recente cijfers tonen de laatste jaren een groei in areaal van 10-20 ha per jaar. Momenteel wordt de wijnbouw ingeschat op 500 ha, verdeeld over een 100-tal semi-professionele of professionele telers.  Specialisten geven aan dat de gemiddelde temperatuursstijging die voortvloeit uit de opwarming van de aarde zal leiden tot uitstekende condities om wijndruiven in Vlaanderen te verbouwen. Voor bepaalde klassieke variëteiten zoals pinot blanc, pinot gris en chardonnay zou Vlaanderen op korte termijn in de optimale zone komen te liggen (de noordelijke rand van het productiegebied) om een ideale suikers/zuren verhouding te hebben die de basis is voor het maken van kwaliteitswijnen. Via de oprichting van het Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw in 2013 binnen pcfruit, kunnen aanwezige specialisten inzake gewasbescherming, bemesting en teelttechniek hun input kunnen geven bij deze nieuwe fruitsoort.  
 
Onze activiteiten wijnbouw voor 2019 hadden een focus op:

- het evalueren van de opbrengsten en kwaliteit van diverse nieuwe variëteiten, waaronder resistente rassen (Piwi’s), en klonen van bestaande rassen

- het verbeteren van de gewasbescherming en van de waarschuwingsmodellen voor de Vlaamse omstandigheden

 - het onderzoeken van de optimale verhouding van loofwand versus productie om het optimum tussen opbrengst en kwaliteit onder Vlaamse omstandigheden te kunnen definiëren (Chardonnay)

- het onderzoeken en demonstreren van alternatieve voor onkruidbestrijding

- het demonstreren van diverse types ondersteuningsmateriaal in het veld

- het onderzoeken van het effect van acties in het veld met het vinificatieproces en de kwaliteit van de wijn. 

Kennis- en onderzoekscentrum wijnbouw

Contact: Kennis- en Onderzoekscentrum Wijnbouw : Vicky Everaerts

Email: vicky.everaerts@pcfruit.be

Duur: 1/07/2019-31/12/2024

Financiering: Provincie Limburg