Dit project moet leiden tot het realiseren van (1) open innovaties in de fruitteelt die het mogelijk maken om de rendabiliteit van fruitbedrijven via precisie-landbouw te verbeteren en beslissingen voor investeringen beter te onderbouwen en (2) alternatieve toepassingen van fruit of zijn nevenstromen ontwikkelen, die de totale waarde van de fruitsector verhogen.

(1) De voornaamste verwezenlijking was de lancering van de web en mobiele applicatie ‘EVA’ (Eindelijk Vereenvoudigde Administratie). Deze registratietool houdt tevens een handige toegang tot specifieke adviezen en kennis van pcfruit in. Tevens is deze applicatie geschikt om rapporten voor controlerende instanties, telersverenigingen automatisch te genereren. EVA werd gelanceerd op de 3-jaarlijkse vakbeurs Fructura in november 2015. Er werd onderzocht naar bruikbare componenten en methodes richting  sensorsystemen, GPS localisatie en robotica. Hieruit voortvloeiend werd AutoFRuit (EFRO-porject1279) opgestart in december  2018.

Versterking van de Limburgse fruitkolom - innovatie en nevenstromen

(2) Alternatieve toepassingen van fruit of zijn nevenstromen in food, farma of fuel.
Door literatuuronderzoek werden de meest interessante fruitcomponenten die een invloed op neurodegenatieve ziekten zoals Alzheimer of Parkinson opgelijst. Via samenwerking met universiteiten wordt via in vitro modellen deze bevindingen opnieuw getest om in een volgende fase te komen rond een specifieke toepassing van deze componenten in samenwerking met industriële partners.

Project: SALK project: 2601

Contact: TWO-Pomologie: Serge Remy ( ); TWO-Milieu &Techniek Kris Ruysen ( )

Duur: 1/01/2014-31/31/01/2019

Financiering: Provinciale Limburg & Vlaamse Overheid

Partners: Boerenbond, Vlaamse overheid, Het Innovatiecentrum, Innovatiesteunpunt,  BFV, Veiling Haspengouw, BelOrta, Flanders Food

Versterking van de Limburgse fruitkolom - innovatie en nevenstromen