Eind 2019 ging het Vlaams-Nederlandse Interreg-project SMART GROWERS van start. Het algemeen objectief is de implementatie van ‘smart farming’ (management informatie systemen, precisielandbouw en automatisering & robotica) en daarmee een meer duurzame land- en tuinbouw in de grensregio te stimuleren. De onderzochte toepassingen zijn relevant voor drie belangrijke teelten in de Vlaams-Nederlandse grensregio: sierteelt (met in het bijzonder boomkwekerij in volle grond), asperge en fruitteelt (met in het bijzonder blauwe bes).

Als eerste toepassing beogen we de emissies van traditionele bestrijdingsmiddelen significant te reduceren en onkruiden op een meer duurzame manier te bestrijden. Als tweede toepassing beogen we water efficiënter te gebruiken door irrigatiesystemen op een intelligente manier aan te sturen. Als derde toepassing wordt onderzocht welke meerwaarde remote sensing technieken kunnen hebben voor het vroegtijdig opsporen van problemen in het perceel, gebruik makende van camerabeelden genomen van bovenaf en vanaf de zijkant van het gewas.

De kennis die in dit project wordt verzameld zal breed worden verspreid naar de verschillende doelgroepen, waaronder zowel de agrarische als de hightech sector, via een online Smart Farming platform.

Smartgrowers

Interreg Vl-NL project

Duur: 01/11/2019 – 31/1/2022

Contact: TWO-Pomologie: Joke Vandermaesen (joke.vandermaesen@pcfruit.be), Wim Verjans (wim.verjans@pcfruit.be), Serge Remy (serge.remy@pcfruit.be); Proeftuin Aardbei en Houtig Kleinfruit: Miet Boonen (miet.boonen@pcfruit.be)

Financiering: Interreg Vl-NL, provincie Limburg België, provincie Antwerpen, provincie Limburg Nederland, VLAIO (Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen)

Partners: Proefcentrum voor de Groenteteelt Sint-Katelijne-Waver vzw (Joris De Nies), Blue Engineering BV (Erik Nieuwlands, René Bloemers, Jeroen Rondeel), Proefcentrum voor Sierteelt vzw (Bert Schamp), Compas Agro (Dirand Van Wijk, Paul Groenewegen, Ronnie de Hoon, Hans Pijpers),  Innoveins Blueberry Innovators (Erik van de Vin), Smart Digital Farming (Peter Rakers)

Smart Growers