Op maandag 17 oktober organiseerde Inagro in samenwerking met pcruit en Phytofar een demodag 'spuittechniek in de fruitteelt' in het kader van het Europese Topps-project met als doel drift, erosie en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. De demodag vond plaats op het fruitbedrijf van Marc Cocquyt in Meigem en lokte een 40-tal bezoekers. Er waren in totaal vijf workshops die aantoonden hoe de fruitteler kan bijdragen tot het verminderen van watervervuiling.

Als eerste werd de verticale meetwand (www.pcfruit.be/meetwand) getoond bij het afstellen van een spuittoestel door Ruben Claes en Filip Ghysens (pcfruit). De telers waren verrast hoe het spuitbeeld in de boom kan afwijken. Het spuittoestel werd ook afgesteld rekening houdend met de gewashoogte waardoor er al een enorme driftreductie was.

Vervolgens was Karlien d’Haemer aan het woord (Bayer). Zij demonstreerde met behulp van een fluorescentiekit hoe je op een veilige manier met gewasbeschermingsmiddelen kan omgaan.

Kris Ruysen (pcfruit) organiseerde een driftdemonstratie met watergevoelig papier in de boomgaard. Hij liet het verschil zien tussen spuiten met klassieke spuitdoppen, driftreducerende spuitdoppen en spuiten aan een verminderd toerental.

Ellen Pauwelyn (Inagro) begeleidde de workshop puntvervuiling. De telers verkregen er meer informatie over het praktisch inrichten van vul -en spoelplaatsen, het vullen en spoelen van het spuittoestel en het zuiveren van het restwater van het spuittoestel.

Veerle Vandamme (Phytofar) ten slotte stelde de fyteauscan voor, die momenteel nog in ontwikkeling is. Het wordt een online tool waarmee je van je land- of tuinbouwbedrijf de risico’s kan inschatten of er fytoproducten in het water terechtkomen. De fyteauscan geeft tekst en uitleg over hoe je dit kan vermijden.