Aan de vooravond van de oogstperiode organiseerde Provincie Limburg ism het Kennis- en Onderzoekscentrum wijnbouw van pcfruit vzw het eerste provinciaal wijncongres "Van wijngaard tot fles".

2018 lijkt een topjaar te worden voor de Vlaamse wijnbouw. Een warm voorjaar, een goede bloei en vele zonne-uren moeten leiden tot recordhoeveelheden Belgische wijn. Dat geldt zeker ook voor de Limburgse wijn. Aan de vooravond van de oogstperiode heeft het provinciebestuur op 31 augustus 2018 het congres Van wijngaard tot fles georganiseerd.

Vier internationale sprekers brachten hun teelt-technische kennis en inzichten in marketing in de wijnbouw over aan ruim 180 aanwezigen. Het congres ligt hiermee volledig in lijn met de werking van het Kennis- en Onderzoekscentrum dat vier jaar geleden met provinciale SALK-middelen is opgericht om toegepast wetenschappelijk onderzoek te verrichten en advies te geven aan de telers.

Chris Foss, docent aan het Wine Centre van het Engelse Plumpton College heeft toegelicht hoe Engeland de ontwikkeling als wijnregio heeft ervaren en doorgevoerd. 
Jeudy Aurore, oenologe verbonden aan het Institut Oenologique de Champagne (IOC), hield een uitgebreid betoog over het belang van sulfaat en het controleren van het sulfaatgehalte in wijnen.

De presentaties van deze 2 sprekers kan u onderaan dit bericht terugvinden.

De Italiaanse onderzoekster Nadia Bertazzon stond stil staan bij het opkomende Grapevine Pinot Gris Virus dat heel wat schade veroorzaakt in belangrijke wijngebieden en bij een techniek om DNA-fouten op te sporen bij zieke planten. 
Omdat een wijnbouwer niet alleen meester moet zijn in teelttechniek en vinificatie maar ook in de marketing, heeft keynote-speaker Rebecca Ritz (US) haar visie op het commercialiseren van (premium)wijnen met de aanwezigen gedeeld.