Op 13 januari 2021 werd er een online workshop georganiseerd rond kruidbeheersing in kleinfruit door pcfruit vzw en proefcentrum pamel, samen met CCBT. Zowel mechanische technieken kwamen aan bod als afdekmaterialen waardoor de telers een gevarieerd aanbod kregen van mogelijk oplossingen. Na elke film of presentatie was er ruimte voor discussie en ervaringen van telers. Er waren een 45 tal deelnemers aanwezig.

De volgende filmpjes en presentaties kan je hier herbekijken.

 

Demoproject: betaalbare mechanisatie in kleinfruit

In deze film toont Renske Petré (pcfruit vzw) mogelijke opties van mechanische kruidbeheersing. Zowel geavanceerde als meer betaalbare opties worden besproken. Een ladurner, rollhack met vingerwieder, litsenmaaier en een zelf gemaakte machine, de easy twist, komen aan bod. Ook in 2021 wordt er verder met deze machines gewerkt.

https://www.youtube.com/watch?v=nTejvyav86U

EIP project: Semi-automatische gronddoektrekker

Uit een samenwerking met telers en een constructeur werd deze semi-automatische anti-worteldoek legmachine gemaakt. Hier wordt hij toegepast op ruggenteelt bij blauwe bes. Het uitrollen van worteldoek gebeurt machinaal, waarna er enkel nog langs 1 kant pinnen dienen gestoken te worden.

https://www.youtube.com/watch?v=QmblXpsHM5o&feature=youtu.be

Afdekmaterialen in pottenteelt

Alexander Kerbusch (pcfruit vzw) zoekt in substraatteelt achter mogelijke opties voor kruidbeheersing. Stro, karton en witte worteldoek komen aan bod. Substraatteelt is niet toegelaten in biologische teelt, maar we kunnen van een aantal technieken wel leren en de link maken naar biologische teelt.

https://www.youtube.com/watch?v=DHuGTVgNOE8

Overzicht alternatieven voor mechanische kruidbeheersing in biologisch kleinfruit

In proefcentrum Pamel is er al meerdere jaren onderzoek verricht naar kruidbeheersing. Sam Neefs (proefcentrum pamel) licht een paar resultaten toe van de afgelopen jaren. Zeker op kleinschalig niveau zijn machines niet altijd aan de orde en is men ook meer op zoek naar afdekmaterialen zoals schors, groencompost, klaver...

Workshop kruidbeheersing 2021_overzicht alternatieven voor mechanische kruidbeheersing_proefcentrum Pamel.pdf

Hou 2022 in de gaten voor meer demo’s, hopelijk echt in het veld.

 

Voor meer informatie kan je altijd terecht bij:


 

Presentaties en filmpjes Online workshop - kruidbeheersing in kleinfruit
Presentaties en filmpjes Online workshop - kruidbeheersing in kleinfruit