De bestrijdingsplicht tegen bacterievuur wordt op voorstel van minister van Landbouw, Jo Brouns, opnieuw ingevoerd. De ziekte, gekend als perenvuur, is rampzalig voor de fruittelers. Er is vaak geen andere optie dan de volledige bomen te rooien. 

Midden februari verscheen in het vakblad Fruit een uitgebreid artikel over de enorme toename van het aantal infectiehaarden. In het artikel lichtte onderzoekster Hilde Schoofs de symptomen, de bestrijding, de periodes van ontwikkeling, weersinvloeden... toe. De ST@F-voorlichters maakte de fincanciële balans op bij een fruitteeltbedrijf waar 505 bomen gerooid en opnieuw geplant werden. De totale verliezen bedroegen maar liefst € 54 262,25. 

Omdat het aantal meldingen bleef stijgen in de Haspengouwse fruitstreek, kwam de maatregel er opnieuw door. Tot 2019 was dat al verplicht, maar door een wijziging in de Europese wetgeving viel de bestrijdingsplicht buiten landbouwgebied weg. Met alle gevolgen van dien... Nu is iedereen opnieuw verplicht geïnfecteerde hagen of struiken te bestrijden. 

Bron: VILT & Vakblad Fruit

 

In het kader van het VLAIO-project SystControl' ontwikkelde pcfruit een camerasysteem om bacterievuur te herkennen. Alleen heeft dat systeem nog training nodig! Stel je percelen open voor onze training. Zo ontwikkelen we een krachtig toetstel dat bacterievuur in de toekomst opspoort. Interesse? Laat het ons weten!