Foodpairing® is een op wetenschap gebaseerde methode die je helpt om te zien welke voeding en dranken goed samenpassen. Deze methode biedt mogelijk perspectieven voor de fruitwereld, om zogenaamd minderwaardig fruit te verwerken tot een hoogwaardig voedingsproduct. Dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid en de provincie Limburg heeft pcfruit 10 verschillende fruitvariëteiten laten analyseren. Je kan ook zelf op zoek gaan naar geschikte combinaties via de gratis tool www.foodpairing.com.

Wat is foodpairing?

Foodpairing is een wetenschappelijke methode om aan de hand van de aroma-analyses van een product te bepalen welke combinaties je met dat product kunt maken. Naast gekende combinaties zoals appel en kers, kan deze methode zorgen voor erg verrassende ‘pairings’ zoals deze tussen framboos en tomaat.

SALK-project ‘Innovatie en Nevenstromen in de fruitteelt’

Binnen het lopend SALK-project rond 'Innovatie en Nevenstromen in de fruitteelt' zoekt pcfruit naar alternatieve toepassingen van fruit en zijn nevenstromen met als doel voedselverliezen te beperken en de totale waarde van de fruitsector te verhogen. Foodpairing is een mogelijke piste om fruit dat niet als klasse I verkocht kan worden op de versmarkt te verwerken tot een hoogwaardig voedingsproduct. Dankzij de financiële steun van de Vlaamse overheid en de provincie Limburg heeft pcfruit 10 verschillende fruitvariëteiten laten analyseren door Foodpairing (appel: Jonagold, Boskoop, Braeburn, Elstar, Wellant, Natyra en Red Love; en peer: Conference, Durondeau en Beurré Alexander Lucas).

Presentatie door sterrenchef Peter Coucquyt

Op 24 maart gaf Peter Coucquyt, sterrenchef en medeoprichter van Foodpairing® een presentatie over Foodpairing®.

Je kan de presentatie hier downloaden. 

Na verwerking van de data biedt pcfruit binnenkort een uitgebreidere samenvatting van de resultaten aan.

Recept smoothies op basis van Jonagold en Conference

Op vraag van pcfruit ontwikkelde Peter Coucquyt twee verse smoothies op basis van de twee fruitvariëteiten die in Vlaanderen het meest geteeld worden: Jonagold en Conference. Mix onderstaande ingrediënten in een sapcentrifuge en laat je verrassen!

SMOOTHIE 1: Mix 150 g Conference, 300 g Jonagold en 10 g gember. Voeg kaneelpoeder toe naar believen.

SMOOTHIE 2: Mix 170 g Jonagold, 5 g gember, 70 g rode biet, 50 g blauwe bes en 2 g verse dragon.

Zoek via www.foodpairing.com naar geschikte combinaties

Met de gebruiksvriendelijke online tool kan men door de databank van Foodpairing® op zoek gaan naar geschikte combinaties. De opname van de 10 Vlaamse fruitvariëteiten in deze databank stimuleert enerzijds hun gebruik in gerechten van gebruikers van de populaire webtoepassing. Anderzijds worden innovaties in de fruitsector ondersteund doordat geïnteresseerden gratis gebruik kunnen maken van deze tool met meer dan 100 basisingrediënten in de databank. De tool kan je terugvinden op www.foodpairing.com.