Op vraag van kersentelers en met de steun van de provincie Limburg doet pcfruit onderzoek naar het gebruik van overkappingen voor de kersenteelt. Inge Moors, voorzitter van pcfruit: ‘via dit onderzoek kan het proefcentrum de fruitteler nog beter informeren over het nut en gebruik van overkappingen en hem helpen om jaar na jaar een goed aanbod van mooie kersen op de markt te brengen.’ Jef Vercammen, directeur proeftuin pit- en steenfruit pcfruit: 'Regenachtige seizoenen tonen aan dat de kersenteelt in België zonder overkappingen zeer moeilijk wordt.'

Voordelen overkapping

- Veel kersenrassen zijn behoorlijk barstgevoelig indien ze te maken krijgen met regen tijdens de gevoelige periode.

- De markt is vandaag vragende partij voor vroege kersen (week 1-3). Via het plaatsen van tunnels over de kersenrassen van week 4 en 5, zijn de kersen vroeger rijp en kan je toch vroeger Belgische kersen op de markt brengen.

- Het planten van kersen in een tunnel heeft bovendien het voordeel dat de kersen in de bloei gemakkelijker kunnen beschermd worden tegen lentenachtvorst.

- Overkapte percelen kunnen gemakkelijk ingenet worden tegen de Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii, sinds 2014 een grote bedreiging voor onze kersen. 

- Het aantal bespuitingen tegen vruchtrot kan voor de meeste rassen beperkt worden.

- Bij een overkapping kan je kersen op het optimale pluktijdstip plukken. Door de pluk enkele dagen uit te stellen, neemt het vruchtgewicht toe. In de meeste gevallen stijgt ook het suikergehalte en de hardheid.

 

Nu slechts 5-10 % overkapt

In het buitenland werd de laatste jaren al veel geïnvesteerd in overkappingen. Zo zou in Nederland 80 à 90 % van de kersen onder een overkapping staan, in België is dit slechts 5 à 10 %. We zijn genoodzaakt om deze trend te volgen. ‘Een kersenoverkapping is natuurlijk een investering’, vervolgt Dany Bylemans, algemeen directeur van pcfruit, ‘maar die verdient zich gezien de vele voordelen snel terug. Ook in een jaar zonder extreme weersomstandigheden’.

Op dit moment staan er op pcfruit vzw – Proeftuin pit- en steenfruit 6 verschillende overkappingen van 6 verschillende firma’s (1 uit België, 3 uit Nederland en 2 uit Duitsland).

van links naar rechts: Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit - Jef Vercammen, directeur proeftuin pit- en steenfruit pcfruit - Inge Moors, voorzitter pcfruit
van links naar rechts: Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit - Jef Vercammen, directeur proeftuin pit- en steenfruit pcfruit - Inge Moors, voorzitter pcfruit