Het wordt misschien sneller realiteit dan je denkt: een onbemand voertuig dat bewerkingen uitvoert, mogelijk zelfs fruit plukt, terwijl waardevolle data voor de fruitteler worden verzameld. Het strategische onderzoekscentrum voor de Maakindustrie Flanders Make, R&D-bedrijf Octinion Agriculture, de machinebouwer BAB Bamps, en het Proefcentrum voor Fruitteelt, pcfruit gaan in het EFRO-project ‘Autofruit’ – Automatisering Fruitteelt – bestaande technologieën combineren en verder verfijnen om tot nieuwe geautomatiseerde systemen te komen die het werk van de fruitteler aanzienlijk verlichten.

Met de steun van Europa zullen ze twee zelfrijdende platformen ontwikkelen die een reeks van handelingen in de appel- en perenteelt kunnen automatiseren.

Het project Autofruit loopt over 2 jaar, tot december 2020. Het draagt een projectkost van 717.000 euro. Europa legt daarvan 287.000 euro op tafel in het kader van het EFRO-programma.

Onbemande tractor in fruitplantage?

Op de foto van links naar rechts: Mark Antonissen, Business Development Manager, Flanders Make - Kris Ruysen, afdeling Milieu en Techniek, pcfruit - Jan Anthonis, Chief Technology Officer, Octinion - Stef Carlens, Head of Development, BAB Bamps - Inge Moors, voorzitter pcfruit - Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit

Onbemande tractor in fruitplantage?