Op pcfruit werden op 12 september reeds enkele druiven geoogst. Het was echter nog maar een zeer beperkte oogst van het ras Solaris, dat erg vroegrijp is en daarom wat eerder geoogst wordt.

De ‘echte oogst’ van de rassen Chardonnay, Pinot noir, Cabernet cortis, Johaniter, Prior en Souvigner gris wordt 2 tot 3 weken nadien geplukt, afhankelijk van het weer. De pluk van het latere ras Riesling is pas voorzien voor eind oktober.

Een deel van deze druiven gaat naar het labo van pcfruit voor onderzoek. Er lopen onderzoeken op de druiven zelf en op de sappen van de druiven. Stap voor stap gebeuren er analyses. Aangezien er op pcfruit nog geen voorzieningen zijn om zelf de oogst te vinifiëren (er wijn van te maken) zal het ander deel van de druiven naar een wijnbouwer gaan die er wijn van zal maken.

Het wetenschappelijk onderzoek van het kenniscentrum spitst zich toe op de teelt van druiven. Dit kan echter niet zonder de finale stap in het proces, nl. er wijn van maken. Daarom start binnenkort de uitbouw van een vinificatieruimte op pcfruit. Hiervoor lopen nu de voorbereidingen zodat volgend jaar de druiven op pcfruit ook zelf kunnen verwerkt worden en ook vinificatieproeven kunnen plaatsvinden. De focus van deze onderzoeken ligt voornamelijk op ‘Hoe de opbrengst verhogen, zonder de kosten op te drijven of aan kwaliteit te verliezen’.