15 jaar lang was gedeputeerde van de provincie Limburg Marc Vandeput voorzitter van pcfruit. Tijdens zijn voorzitterschap gebeurden er belangrijke verwezenlijkingen, zowel voor de fruitsector in het algemeen, als voor pcfruit in het bijzonder. Om hem hiervoor te bedanken, zetten de directie en het dagbestuur van pcfruit hem eind december in de bloemetjes.

Er klonken veel woorden van lof, onder meer van:

Prof. em. dr. ir. Robert Schoonheydt

‘Toen Marc Vandeput startte als voorzitter waren er 6 vzw’s ter ondersteuning van fruit en fruitteelt. Elke vzw had een eigen raad van bestuur, een algemene vergadering en een eigen agenda. Hij overschouwde het landschap van het toegepast en praktijkonderzoek van fruit en fruitteelt en wist onmiddellijk wat hem te doen stond: één vzw en één locatie maken. Maar hoe realiseer je zoiets? Wel, Marc schoof hiervoor 3 punten naar voren:

  • Het unieke van deze ene vzw. Het unieke zit in de combinatie van toegepast onderzoek, praktijk en de verbondenheid met de fruittelers. Nergens in Vlaanderen is deze structuur zo uitgebouwd. Dit geeft ook het voordeel dat wetenschappelijk onderzoek gemakkelijk aangetrokken wordt.
  • Hij lijstte de voordelen van de structuur op. Omdat er slechts 1 raad van bestuur is, 1 administratie en 1 strategie gaat de efficiëntie drastisch de hoogte in. Je kan veel meer aan met hetzelfde personeel. Dit geeft veel meer kansen om mee te dingen naar Europese projecten.
  • Geld zoeken, vinden en inzetten om deze ene locatie te realiseren. Zonder hem was dit nooit gelukt.

Inge Moors, gedeputeerde provincie Limburg

‘Marc, pcfruit is altijd al je kindje geweest. Je hebt er zo veel energie in gestoken. Je stond letterlijk mee aan de wieg bij de overkoepelende structuur van verschillende vzw’s.

Als eerste stap in de éénmaking werd in 2003 de afdeling administratie verhuisd naar Kerkom. In 2008 werd de nieuwbouw bestaande uit kantoren, labo’s, onderzoeksserres en een bijkomende loods gerealiseerd en namen een 60-tal mensen van Gorsem hun intrek in Kerkom. Vijf jaar later werd de proeftuin voor aardbeien en houtig kleinfruit vanuit de PIBO-campus in Tongeren ook naar de centrale locatie in Kerkom verhuisd. Hiervoor werd een grote onderzoeksserre van 2000 m² - uitgerust met de meest moderne technologische snufjes inzake klimaatregeling en fertigatie - in gebruik genomen. Ook werd er een oppervlakte van 7500 m² plastic constructies opgezet voor de substraatteelt van aardbeien en houtig kleinfruit en werd 8 ha gronden aangekocht, zodat pcfruit momenteel over 58 ha proefterreinen beschikt.

Om dit allemaal te verwezenlijken was er geld nodig. Veel geld. Om deze 3 opeenvolgende investeringsdossiers te realiseren, wist Marc 8 000 000 euro aan investeringsbudgetten vast te krijgen, via overheidssubsidies uit Europa, via EFRO-middelen, van de Vlaamse overheid en de provincie Limburg. Dit alles heeft geleid tot een sterke, gecentraliseerde en gespecialiseerde site voor toegepast fruitteeltonderzoek. Het is moeilijk om elders in Europa en zelfs daarbuiten een vergelijkbaar equivalent te vinden. Marc, je hebt keuzes gemaakt die geleid hebben tot dit geslaagde project en het resultaat mag gezien worden. Bedankt namens pcfruit en de fruitsector, bedankt namens de provincie.’

Dany Bylemans, algemeen directeur pcfruit

‘Beste voorzitter, wij zijn je natuurlijk ontzettend dankbaar voor wat je allemaal wist te verwezenlijken voor pcfruit de voorbije 15 jaar. Voor het maken van wat pcfruit vandaag is. Ook appreciëren we de vrijheid die je ons op inhoudelijk vlak gaf. We zaten duidelijk op één lijn over de rol van pcfruit. We proberen onze rol in het economische weefsel mee te spelen. Dank voor deze kansen. Je blijft hier altijd welkom. Tot ziens!’

Tot 31 december 2015 was Marc Vandeput voorzitter van pcfruit in de functie van gedeputeerde van de provincie Limburg bevoegd voor Economie en Europese aangelegenheden. Hij geeft de fakkel door aan Inge Moors, gedeputeerde voor onder meer Landbouw en PLattelandsbeleid.

 

Aftredend voorzitter pcfruit Marc Vandeput in de bloemetjes