• Barstproeven bij diverse rassen (Dept. L&V en GMO-project)
  • Overkappingen bij zoete kers (GMO-project)
  • Innetten tegen Drosophila suzukii (Dept. L&V)

 

De kersenteelt staat bekend als een bijzonder kwetsbare teelt. Net zoals bij appelen en peren kunnen lentenachtvorst en hagel veel schade veroorzaken. Bij kersen zijn er echter nog bijkomende bedreigingen. Regen kort voor of tijdens de pluk en ook vogels kunnen eveneens voor grote opbrengstverliezen zorgen.

Verbetering van de vruchtzetting is een actueel thema voor de kersenteelt. Zeker bij de klassieke rassen Kordia en Regina kan de productie tegenvallen. Het enige wat hieraan kan gedaan worden is het optimaliseren van de bestuiving.

Omdat vele kersenrassen behoorlijk barstgevoelig zijn werd in het verleden veel aandacht besteed aan het verminderen van het barsten d.m.v. verschillende bladvoedingen en coatings. De resultaten wisselden de voorbije jaren echter sterk en toonden aan dat al deze middelen weinig betrouwbaar zijn.

Overkappen is dan ook het enige goede alternatief om het barsten tegen te gaan. Op de Proeftuin pit- en steenfruit worden een zestal systemen vergeleken. Naast de teelttechnische aspecten (productie, vruchtmaat, kwaliteit,…) wordt ook gekeken naar de invloed op de temperatuur, de luchtvochtigheid en het licht en naar de financiële haalbaarheid van een overkapping.