Het initiële IDEA-project focust op algen-waardeketens, gebruik makend van gesloten fotobioreactoren en is gericht op toepassingen met een hogere waarde, zoals voor diervoeders, levensmiddelen en cosmetica. De waardecreatie is uitsluitend gekoppeld aan de algenbiomassa en blijkt gedreven te worden door de toepassingen. Om de economische levensvatbaarheid te verhogen (en het risico voor algenkwekers te verminderen), wil het IDEA-kapitalisatieproject de opties voor het creëren van extra inkomsten (o.a. verminderde lozingskosten) door hergebruik van zijstromen, evalueren. Dit concept sluit ook aan bij een groeiende trend naar circulariteit. Sommige zijstromen (vergistingsgebonden) bleken beschikbaar te zijn op het terrein van nieuwe algenkwekers. Andere zijstromen (proces-/afvalwater uit chemische & agro-food sector) bieden potentieel voor algengroei (open & gesloten systemen), dat momenteel in de praktijk nog onderbelicht is, ondanks het feit dat het al decennia lang op kleine schaal wordt bestudeerd. Barrières die tot dusver werden geïdentificeerd waren de vereiste voorbehandeling van de afvalstromen, oogsttechnologieën (grote volumes, lage dichtheden), toepasbaarheid/waarde van de algenbiomassa en beschikbaarheid van ruimte.

IDEA wil dit domein verkennen en kapitaliseren naar nieuwe stakeholders (afvalstroom eigenaren in chemie & agrofood sector, bedrijven die streven naar circulariteit) & een nieuwe economische sector (gewasbescherming, kunstmest), met betrokkenheid van nieuwe partners die experts zijn in voorbehandeling van digestaat (SU, link Alg-AD, UK = nieuw land), gewasbescherming (pcfruit vzw), circulariteit (CC,HEI).

Het IDEA-kapitalisatieproject heeft volgende doelstellingen: 1) de economische levensvatbaarheid van op algen gebaseerde waardeketens te vergroten door toegevoegde waarde te creëren via hergebruik van afvalstromen, 2) hierbij de circulariteit te intensiveren. De beoogde gerecycleerde componenten voor fototrofe algengroei (CO2, nutriënten (N,P) & zouten) zullen worden teruggewonnen uit a) nutriëntrijk proceswater (laag organisch koolstofgehalte) en b) outputs van vergisters (digestaat & CO2). De waarde van algenbiomassa voor oude en nieuwe (gewasbeschermings) toepassingen zal geëvalueerd worden. De rol van pcfruit vzw in dit project is het onderzoeken van de mogelijkheden voor gebruik van deze microalgen of voor gewasbeschermingstoepassingen in de fruitteelt. Zowel het effect naar biotische stress (schimmelziekten en plagen) als abiotische (droogte) stress zal worden onderzocht.

 

Consortium: 13 partners & 3associated partners:

Hoofdaanvrager: VITO, België