Wat is bacterievuur?


Bacterievuur (Erwinia amylovora), ook wel perenvuur genoemd, is een bacteriële ziekte die sinds 1972 in België (Kuststreek) voorkomt. Eind jaren '70 werden de eerste infecties in de boomgaarden van de Limburgse fruitregio’s waargenomen. Het zwart verkleuren van bloesems, vruchten, bladeren en twijgen doet denken aan het verschroeien door vuur. Vandaar ook de naam bacterievuur. Ook de snelheid waarmee de infectie kan uitbreiden doet denken aan vuur.

 

Wat is het gevaar?


In de eerste jaren van aanwezigheid in België veroorzaakte bacterievuur veel schade aan de perenboomgaarden en enkele gevoelige appelvariëteiten. De fruittelers werden verrast door de nieuwe ziekte. Bij gunstige weersomstandigheden en infectievoorwaarden kan de bacterie snel uitbreiden en veel bomen aantasten. Daardoor werden er veel bomen tot zelfs volledige perenaanplantingen gerooid.

 

Welk fruit wordt getroffen?


Het zijn vooral de planten van de volgende geslachten die zeer gevoelig zijn voor de bacterieziekte: peer (Pyrus), appel (Malus), kweepeer (Cydonia), mispel (Mespilus), Japanse kwee (Chaenomeles), Japanse wolmispel (Eriobotrya), dwergmispel (Cotoneaster), meidoorn (Crataegus), lijsterbes (Sorbus), vuurdoorn (Pyracantha), glansmispel (Photinia davidiana), krentenboompje (Amelanchier).

 

Meer info? Klik op onderstaande links

Maandschema bacterievuur

Maandschema bacterievuur (pdf)98.91 KB

Ziektecyclus symptomen, waardplanten en controle

Bacterievuurinfecties verwijderen

Instructievideo bacterievuur

Geïnfecteerde bloemen die blijven hangen + verkleuring schors

Vruchtinfectie vanuit een bloem van de cluster

Beginnende bladinfectie vanuit scheut

Scheuttop begin infectie - scheuttopinfectie gevorderd + slijmdruppel

Takuiteinden vergelen

Total loss, kan ook bij appel optreden