Wat?


Bacterievuur (Erwinia amylovora), ook wel perenvuur genoemd, is een bacteriële ziekte die sinds 1972 in België (Kuststreek) voorkomt. Eind jaren 70 werden de eerste infecties in de boomgaarden van de Limburgse fruitregio’s waargenomen. Het zwart verkleuren van bloesems, vruchten, bladeren en twijgen doet denken aan het verschroeien door vuur. Vandaar ook de naam bacterievuur. Ook de snelheid waarmee de infectie kan uitbreiden doet denken aan vuur.

Gevaar?


In de eerste jaren van aanwezigheid in België veroorzaakte bacterievuur veel schade aan de perenboomgaarden en enkele gevoelige appelvariëteiten. De fruittelers werden verrast door deze nieuwe ziekte. Bij gunstige weersomstandigheden en infectievoorwaarden kan deze bacterie snel uitbreiden en veel bomen aantasten. Hierdoor werden er veel bomen gerooid, tot zelfs volledige perenaanplantingen

Welk fruit?


Het zijn vooral de planten van de volgende geslachten die zeer gevoelig zijn voor de bacterieziekte : peer (Pyrus), appel (Malus), kweepeer (Cydonia), mispel (Mespilus), Japanse kwee (Chaenomeles), Japanse wolmispel (Eriobotrya), dwergmispel (Cotoneaster), meidoorn (Crataegus), lijsterbes (Sorbus), vuurdoorn (Pyracantha), glansmispel (Photinia davidiana), krentenboompje (Amelanchier).

Maandschema bacterievuur

Maandschema bacterievuur (pdf)98.91 KB

Ziektecyclus symptomen, waardplanten en controle

Bacterievuurinfecties verwijderen

Geïnfecteerde bloemen die blijven hangen + verkleuring schors

Vruchtinfectie vanuit een bloem van de cluster

Beginnende bladinfectie vanuit scheut

Scheuttop begin infectie - scheuttopinfectie gevorderd + slijmdruppel

Takuiteinden vergelen

Total loss, kan ook bij appel optreden