• Verbetering van de vruchtzetting bij Jonagold (Dept. L&V)
  • Verbetering van de vruchtzetting bij nieuwe appelrassen (GMO-project)
  • Chemische dunproeven (Dept. L&V en GMO-project)
    • Elstar
    • Gala Must
    • Golden Reinders
    • Nieuwe rassen (Belgica, Kanzi®/Nicoter, Joly Red, Rockit®/Prem96 …)
  • Toepasbaarheid van hagelnetten in het Belgisch klimaat (Dept. L&V en GMO-project)
  • Vergelijking van verschillende types van hagelnetten (Dept. L&V)

Meer weten over oogstzekerheid appel

Oogstzekerheid is één van de belangrijkste thema’s op de proeftuin. In verschillende proeven proberen we informatie te verzamelen om het inkomen van de fruitteler zo veilig mogelijk te stellen.

Dit houdt in de eerste plaats in dat we proberen om een goede vruchtzetting te garanderen. Vooral bij Jonagold is dit belangrijk, maar ook bij nieuwe rassen zoals Wellant en Sweet Surprise. Ondertussen hebben we zelf reeds veel ervaring met het toepassen van Amid-thin, GA4/7 en Regalis Plus/Kudos om een beter zettingsresultaat te bekomen. Momenteel wordt vooral onderzoek gedaan naar de invloed van de verschillende schema’s op de vruchtkwaliteit en de bloembotvorming voor het volgende jaar. Maar ook de relatie bestuiving/zetting wordt niet uit het oog verloren.

Bij diploïde rassen kan er sommige jaren dan weer te veel fruit hangen. Hierdoor blijft de vruchtmaat achter en is de kans groot dat dit een negatief effect heeft op de bloembotvorming voor het volgende jaar. Een goede dunning is voor deze rassen dan ook zeer belangrijk. Momenteel lopen er proeven met o.a. Amid-thin, ATS, 6-BA (Globaryl 100, Exilis en MaxCel), NAA (Fixor) en Brevis (metamitron). Voor elk ras wordt de beste methode gezocht.

Hagelschade komt hard aan en de statistieken van het KMI tonen aan dat de kans op hagel de laatste jaren sterk is toegenomen. Een teler kan hiervoor een verzekering afsluiten, maar dit dekt zeker niet alle kosten en de premies kunnen soms zeer hoog oplopen. Daarom wordt, in navolging van het buitenland, meer interesse getoond in het telen onder een hagelnet. Zeker bij clubrassen wordt deze optie overwogen omdat men al met een veel duurdere investering zit bij de aanplant, waardoor men nog minder risico wil lopen op opbrengstverlies. De vraag is echter of de bicolore rassen voldoende kwaliteit kunnen opleveren onder het net, want in vergelijking met zuiderse landen hebben we in België opvallend minder licht. Daarom dat zowel productie, rijping als kleuring opgevolgd moeten worden.

Contact