Zit u als startend wijnbouwer met vragen over de teelt of uw rassenkeuze, de vinificatie of uw verkoopstrategie? Of bent u als gevestigde waarde op zoek naar meerwaarde in innovaties uit binnen- en buitenland?
ILVO, pcfruit, Departement Landbouw en Visserij, vzw Belgische Wijnbouwers en Wijnbouwers Oost-West vzw (WOW) bieden u tijdens dit online symposium een glimp van de expertise die beschikbaar is, en stellen u de initiatieven voor die u moet kennen. Maak nadien kennis met uw sectorgenoten tijdens een online workshop naar keuze, waarin de rollen worden omgedraaid: U krijgt nu het woord, want de experten hebben UW input nodig om relevante projecten op te zetten.
Dit event vindt online plaats. Een paar dagen vooraf ontvangt u van ons een mail met link en praktische info om deel te nemen.

 

Deelname is gratis, inschrijven is verplicht en kan via deze link.


Programma:
9u Welkom
Videoboodschap van Vlaams minister voor Landbouw Hilde Crevits


Deel 1: De sector vandaag en het perspectief in de toekomst
Wie zijn onze wijnbouwers en wat kan de erkenningscommissie wijn voor hen betekenen? - Timo Delveaux (Departement Landbouw en Visserij)
Hoe neemt u een vliegende start met uw wijnbedrijf? - Bedrijfsreportage met Diederik Vandersteene (Wijndomein Vandersteene)
Hoe bouwt u een succesvol verdienmodel als wijnbouwer in Vlaanderen? En wat is het economisch potentieel voor onze regio? - Edward Belderbos (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO)
Hoe bouwt u een uniek merk dat verkoopt en een gezamenlijk imago (label) dat tot de verbeelding spreekt? - Filip Fontaine (VLAM)


10u Deel 2: Uitdagingen en oplossingen voor de teelt en de vinificatie
Hoe belangrijk is terroir, teelt en rassenkeuze voor de kwaliteit van uw wijnen? - Bedrijfsreportage met Karel Henckens (Wijndomein Aldeneyck)
Hoe belangrijk is de bodem in uw wijngaard, en hoe draagt u er zorg voor? - Koen Willekens (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO)
Wat zijn de teelttechnische uitdagingen voor de Vlaamse wijnbouw, en wat zijn de oplossingen? - Vicky Everaerts (pcfruit)
Wat kunnen wij leren van onze wijnburen uit Luxemburg? - Serge Fischer (Wine Institute IVV te Remich, Luxemburg)


10u40 Deel 3: Het potentieel van innovatie voor de sector
Welke alternatieven zijn er voor duurzame teelt, naast biologische teelt? - Bedrijfsreportage met Martin Bacquaert (Wijndomein Entre-Deux-Monts)
Hoe ziektes in de wijngaard op een duurzame manier beheersen? - Wendy Van Hemelrijck (pcfruit)
Welk potentieel bieden precisietechnieken in uw wijngaard? - Simon Cool (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO)
Welk potentieel bieden nieuwe veredelingstechnieken voor de sector op langere termijn? - Laurens Pauwels (Vlaams Instituut voor Biotechnologie VIB)
Welk potentieel biedt artificiële intelligentie voor profilering en kwaliteitscontrole van uw wijnen? - Ruben Van De Vijver (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO)


Slot plenair
Wat betekent dit voor de sector en de nieuw op te richten producentenorganisatie? - Lodewijk Waes (vzw Belgische Wijnbouwers)


11u30 Uitgebreide vragenronde


11u55 Slotwoord
Door Joris Relaes (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO)


12u Start online workshops
In kleinere groepen kan u (na)discussiëren met uw sectorgenoten en andere betrokkenen over een van volgende topics. Een expert modereert de discussie. Duurtijd: +- 30 min.


U kiest één sessie bij inschrijving. Wees er snel bij, want vol is vol!
1. Snellere, efficiëntere, niet-destructieve analyses: wij hebben uw wijn nodig!
2. Welk probleem/stress zorgt ervoor dat de rendabiliteit/opbrengst in uw wijngaard suboptimaal is, en kan technologie een oplossing zijn?
3. Nieuwe afzetmarkten: hoe vindt u ze, en… wat dan?
4. Betere labels voor Vlaamse wijnen: hoe moet dat volgens u?
5. Opstart producentenorganisatie: hoe loopt het, en wat is de rol van die organisatie volgens u?