Binnen dit GMO-project proberen we de teelt van Red Modoc mee op punt te stellen. Een nieuw ras vraagt vaak een andere teelttechniek, opkweek, ….

Rassenonderzoek 1ste screening (fase I)

In de 1ste screening peer werd Red Modoc opgeplant in 2012. 2019 was het 2de jaar dat deze bomen tot een goede productie kwamen. In de beginjaren werden de bomen klassiek gesnoeid als een spil, maar hierdoor werd er te weinig vruchthout gevormd. Dit ras vraagt een echte lange snoei want de bloembotten zitten vooral aan het einde van het 1-jarig hout. In 2018 hing er 23.6 kg/boom, in 2019 werd er 19.2 kg/boom geoogst. Zelfs met de goede productie van 2018 bedroeg het gemiddeld vruchtgewicht nog steeds 313 gram. In 2019 steeg dit naar 357 gram.

Op punt stellen van de teelt (fase III)

Zowel op pcfruit als op een perceel in Budingen werd de rijpheid opgevolgd. Wat hierbij opvalt, is dat de hardheid zeer constant blijft op de boom. En ook het suikergehalte varieert zeer weinig. Dit zijn dan ook niet de meest betrouwbare parameters voor het vaststellen van de plukdatum. Bij de zetmeelontkleuring is er wel een duidelijke kleuromslag zichtbaar. Dit is voor Red Modoc een meer betrouwbare parameter.

Tussen de peren is er een enorm grote variatie in het suikergehalte. Dit verklaart de grote variatie in smaak. Peren met een suikergehalte <12 °Brix hebben weinig smaak. Zelfs na bewaring werden deze peren vooral gemeten in een partij die van zwakgroeiende bomen kwam. Maar zelfs op het 2-jarig hout had zelfs bijna 50 % van de peren een suikergehalte <13 °Brix. Bij peren afkomstig van een eindbot of die op de stam hingen, bedroeg dit slechts 10 à 20 %. Bij deze partijen hadden de peren meer smaak en was de variatie tussen de peren ook kleiner.

In 2019 werd er verder ook gekeken naar mogelijkheden om de vruchtzetting te bevorderen. Enerzijds is bestuiving hiervoor zeer belangrijk. Dit is echter niet zo evident, want Red Modoc bloeit zeer laat in vergelijking met andere rassen. Doyenné/Sweet Sensation/Regal Red Comice enerzijds en Fred anderzijds hebben de beste overlap en ze hebben niet dezelfde S-allelen. Deze rassen lijken het meest geschikt, maar in sommige jaren kan het nog zijn dat ze te vroeg bloeien i.v.m. Red Modoc. Dit zal vooral van het weer (de temperatuur) in de bloei afhangen.

Bij andere perenrassen weten we dat het gebruik van GA3, GA4/7 en Regalis Plus de vruchtzetting kan verbeteren. In 2019 werden een aantal van de klassieke vruchtzettingschema’s uitgetest bij Red Modoc. Maar dit ras blijkt niet zo vatbaar te zijn voor deze behandelingen. Enkel met 3 tabletten GA3 rond volle bloei was er een lichte tendens tot een verhoogde vruchtzetting. Zware schema’s met 2 x GA4/7 en 2 x 1.0 kg/ha Regalis Plus konden de vruchtzetting niet verhogen.

In 2016 werd Red Modoc op pcfruit ook onder een kristalnet opgeplant. 2019 was hier het eerste jaar met een behoorlijke productie van 45 à 50 vruchten/boom, zowel onder als buiten het hagelnet. Toch was er hier een verschil in vruchtgewicht van 34 gram. Ook in de eerste 2 jaren waren de peren onder het hagelnet dikker, maar dat waren wel jaren met een beperkte productie. De peren onder het net hadden bovendien een lager suikergehalte. Dit zien we wel vaker, ook bij andere rassen. Maar zeker voor Red Modoc gaat dit meteen een invloed hebben op de smaak.

Optimaliseren van de teelttechniek bij RNA 802 – Red Modoc®

Contactpersonen: J. Vercammen en A. Gomand

Tel: 011/69.70.81 en 011/69.70.82

E-mail: jef.vercammen@pcfruit.be en ann.gomand@pcfruit.be 

Duur: 01/01/19 – 31/12/19

Financiering: operationeel programma van Green Diamond (GMO)