Het doel is om een aantal teelt specifieke problemen stap voor stap aan te pakken. Indien er zich tijdens het project nieuwe problemen met een aanzienlijke impact voor de teler voordoen, kunnen ook deze aspecten behandeld worden. Daarnaast worden innovatieve ontwikkelingen binnen de teelt van zachtfruit geëvalueerd en zal er steeds een kosten/baten analyse opgesteld worden. 
 
Ruiproblematiek rode bes 
Tot op heden is het nog steeds niet duidelijk welke processen allemaal een rol spelen bij de rui van rode bessen. Het is belangrijk dat we een duidelijk inzicht krijgen in het ruiproces zodat we de problemen gericht kunnen aanpakken.  


Fysiologische aspecten roodverkleuring bramen 
Bramen hebben vaak, en vooral in het najaar, te maken met roodkleuring (verkleuring van de vruchtkorrels na pluk). Onder verschillende teeltsystemen zal er naar meerdere factoren worden gekeken zoals de minerale samenstelling van de vrucht, de invloed van bramengalmijt, het effect van rijpingssnelheid (weke vruchten), het klimaat, pluktijdstip en pH. Ook de invloed van de koeltemperatuur zal bekeken worden.

Jaarrondteelt herfstframboos 
Met behulp van verschillende teeltsystemen en teelttechnieken wordt er getracht om de productie van herfstframbozen zo vroeg mogelijk in het voorjaar te laten starten en zo lang mogelijk door te gaan in het najaar. De verlenging van het teeltseizoen is enkel nuttig indien ook de vruchtkwaliteit gegarandeerd kan worden. 


Intensifiëring blauwe bessen teelt 
De blauwe bessenteelt kent de laatste 20 jaar wereldwijd een enorme groei. Deze groei zet zich ook door in België en met uitbreiding heel Europa. Het teelttechnisch onderzoek rond deze teelt is echter nog minimaal. Belangrijke onderzoeksvragen zijn er rond bemesting, intensiever telen en het verlengen van het oogstseizoen.  


Bewaring stekelbessen 
Het doel is om per variëteit na te gaan wanneer de stekelbessen best geplukt worden om een zo lang mogelijke bewaring te realiseren, zonder verlies aan vruchtkwaliteit en met een optimale stevigheid, smaak en kleuring. 

Klimaatverandering 
Hoe kunnen we optimaal blijven telen onder de veranderende klimaatomstandigheden? Welke typen bescherming hebben voordelen om bv een gunstig microklimaat te behouden zodat de plantengroei/bloemaanleg van de verschillende zachtfruit teelten niet stilvalt in omstandigheden van extreme warmte?  


Nuttigen 
De invloed van het klimaat (niet enkel in de serre) op de ontwikkeling, de instandhouding en het functioneren van verschillende nuttige organismen die tijdens de teelten van aardbei en houtig kleinfruit worden aangewend om diverse plagen onder controle te houden in kaart brengen.  
 
Bodemmoeheid 
De natuurlijke bufferende capaciteit van de bodem neemt jaar na jaar af door bodemuitputting. Het verhogen van de bufferende capaciteit van de bodem heeft een gunstige invloed op de bodemstructuur  en de microbiële biomassa in de bodem. Onderzoek moet aantonen hoe een bodem onderhevig aan bodemmoeheid kan omgezet worden in een actieve bodem met gezonde planten (economisch en ecologisch). 


Plan doordragers 
Met deze proeven wordt er vooral getracht om een hogere productie te behalen, maar ook een vlakkere en vroegere productie.  Daarnaast wordt er ook getracht om de plantreacties van doordragers beter te begrijpen. Het ras Verity wordt vaak gebruikt als schoolvoorbeeld voor een typische doordrager, maar de bedoeling is om elke nieuwe variëteit die uit het rassenonderzoek komt hierin op te nemen. Om dit te realiseren wordt er vooral gewerkt op het doorbreken of het tegen gaan van de dormantie van de doordragers dit zowel met licht, warmte, daglengte, koude uren,… Eens de plantreacties van doordragende aardbeien gekend zijn, kan er ook een oplossing gezocht worden voor het stilvallen van de bloemaanleg tijdens warme zomerdagen.

Aanpakken van teelt specifieke problemen en uitwerken van innovatieve ontwikkelingen voor aardbeien en houtig kleinfruit (gmo)

Contactpersonen: M. Boonen en N. Gallace 

miet.boonen@pcfruit.be; nicole.gallace@pcfruit.be 

Duur: 01/01/19 – 31/12/23

Financiering: Operationeel programma van de telersverenigingen (GMO)