Sender: {{ FROM_ADDR }}

pcfruit
Published on pcfruit (https://www.pcfruit.be)

Home > Fruitteler > Stalenonderzoek > Minerale analyse vrucht

Minerale analyse vrucht

Wil je de bewaarkwaliteit van je vruchten kennen of verbeteren? Laat tijdig een vruchtanalyse uitvoeren. Indien nodig kan er nog tijdig bijgestuurd worden.

Voor welk fruit?

Elk type fruit komt in aanmerking.

Wanneer vruchtanalyse doen?

Na de junirui tot kort voor de pluk.

Er bestaat een zeker verband tussen de mineraalgehalten van de vruchten na de junirui en bij de oogst. Na de junirui kan al een bewaarprognose gemaakt worden. Ook is het mogelijk om korter bij de pluk analyses te laten uitvoeren.

Hoe gebeurt de staalname?

Je bezorgt ons +-50 vruchten met een gemiddelde diameter, verspreid over het ganse perceel. Neem zowel vruchten aan de zonzijde als aan de schaduwzijde van de boom. Je kan ook contact opnemen met een medewerker van de dienst blad- en vruchtanalyse voor het nemen van een staal. Hiervoor zal er een meerkost aangerekend worden.

Resultaat?

Je krijgt de resultaten, een interpretatie ervan, een advies om nog correcties uit te voeren en een bewaaradvies/prognose binnen de 15 werkdagen via e-mail, post of fax. De gehalten aan stikstof (N), kalium (K), calcium (Ca), magnesium (Mg), fosfor (P), boor (B) en mangaan (Mn) worden bepaald. Indien je dit wenst, kan pcfruit ook andere sportenelementen bepalen. Bij de advisering wordt ook rekening gehouden met de groei (sterkte, groeistilstand en hergroei), de regelmaat van de oogst, de vruchtdikte, de bladstand en de blad/vruchtverhouding.

Nut?

  • Dankzij een vruchtanalyse kan je heel wat bewaarproblemen voorkomen. Dit is de enige objectieve methode om de inwendige vruchtkwaliteit te beoordelen, omdat je zo een zicht krijgt op de minerale samenstelling van de vruchten. Met behulp van een vroege vruchtanalyse kort na de junirui kan je nog kleine correcties uitvoeren indien dit nodig blijkt.
  • De bewaaradvisering kan een objectief hulpmiddel zijn bij het nemen van beslissingen in verband met pluk, inzet en verkoop. 

Prijs?

Inbegrepen in deze prijs: analyseresultaten van de hoofdelementen: stikstof (N), fosfor (P), kalium (K), calcium (Ca) en magnesium (Mg) en de sporenele­menten mangaan (Mn) en boor (B). De analyseresultaten worden binnen de 15 werkdagen samen met een aangepast bewaaradvies verstuurd per mail.

 

84,42 euro + 6% BTW voor leden pcfruit [1]. 

105,52 euro + 6% BTW voor niet-leden pcfruit [1].

Hoe aanvragen?

Labo blad- en vruchtanalyses | pcfruit vzw labo.bva@pcfruit.be [2] of  +32 11 69 71 14

 

Eerste resultaten vruchtstalen 2024

Na regen komt zonneschijn!

Op 12 juni werden de eerste vruchtstalen van de evolutiepercelen genomen. De resultaten van die vroege vruchtanalyses geven een eerste indicatie van de minerale samenstelling van de vruchten.

In Tabel 1 zien we dat: 

De resultaten van de eerste vruchtstalen vrij geruststellend zijn. Vanaf de junirui tot aan de oogst kan de minerale samenstelling van de vruchten nog wijzigen, maar de waarden in het begin van het seizoen geven toch reeds een indicatie.

We zien in Tabel 1 vooral dat de groene kleur voor bijna alle elementen vrij dominant aanwezig is. Dat toont aan dat de waarden van de elementen zich in de streefzones bevinden, soms zelfs boven de maximale streefwaarde.

Bij de Jonagold-percelen valt het op dat het mangaangehalte in de vruchten laag is. Een laag mangaangehalte kan een negatief effect hebben op de groene achtergrondkleur.

Je past best een mangaanbladvoeding toe tot half augustus (1 maand voor de vermoedelijke plukdatum). Het calciumgehalte, waarover we ons toch zorgen maakten, is in bijna alle evolutiepercelen goed tot zeer goed.

Dat wil echter niet zeggen dat we niet alert moeten blijven voor de toepassing van de calciumbladvoedingen. Vanaf de junirui gaat het calciumgehalte in de vruchten niet meer toenemen.


Tot aan de pluk is er een verdunning als gevolg van de toename van de diktemaat. Met het mindere behang dit jaar, zowel in appel als in peer, is de verwachting dat de vruchten groter gaan uitgroeien. Dat heeft als gevolg dat er een sterkere verdunning zal zijn van het in de vruchten aanwezige calcium. Daarnaast wordt er, zolang de groei niet is afgesloten, calcium aan de vruchten onttrokken door de nog groeiende scheuten. Ook daar is er omwille van het mindere behang een verhoogd risico op meer onttrekking van calcium aan de vruchten, wanneer de bomen te lang blijven doorgroeien.

Via de calciumbladvoedingen ga je calcium aanbrengen op de vrucht en is er opname via de schil. Het calcium dat op het blad terechtkomt, wordt niet getransporteerd naar de vruchten, maar gaat er wel voor zorgen dat er minder onttrekking is uit de vruchten.

Wil je weten hoe de minerale samenstelling van de vruchten op jouw perceel is? Neem contact op met David [3] om af te spreken om vruchtstalen te nemen. Wanneer de minerale samenstelling van de vruchten gekend is, kan daarmee rekening gehouden worden om de bewaarperiode te plannen. Dat kan onaangename verrassingen voorkomen bij het openen van de frigo een aantal maanden later.


Bron-URL: https://www.pcfruit.be/nl/fruitteler/stalenonderzoek/minerale-analyse-vrucht?height=500&inline=true&width=500

Links
[1] https://www.pcfruit.be/nl/fruitteler/lidmaatschap
[2] mailto:labo.bva@pcfruit.be
[3] mailto:david.everaerts@pcfruit.be