Minerale analyse blad
Wil je de voedingstoestand van je fruitbomen en de uitgevoerde bemesting evalueren? Laat een bladanalyse uitvoeren, zodat je eventueel nog kan bijsturen indien dit nodig blijkt.
Welk fruit?
Appel, peer, kers, kriek, pruim, kleinfruit, druiven, vollegrond- en substraatteelt van aardbeien
Waarom een bladanalyse nemen?
Aan de hand van vroege analyses, kan je tijdens het groeiseizoen nog bijsturen met bemesting, fertigatie of bladvoeding.
De standaard bladanalyse in juli en augustus dient als basis voor het bemestingsadvies voor het volgende jaar.
Wanneer bladanalyse doen?
Op elk moment - van einde bloei tot aan de oogst - kan je een bladstaal nemen onmiddellijk na de bloei van de rozetbladeren rond de bloemclusters, nadien van de bladeren van het eenjarige langlot.
Hoe een bladstaal nemen?
Pitfruit: Je neemt, willekeurig over het perceel verspreid, een 60-tal bladeren met steel in het midden van de groeiende scheuten bij appel en de oudste bladeren ( 3° à 5° blad vanaf de basis) van de groeiende scheuten bij peer.
Steenfruit: bladeren in het midden van de groeiende scheuten
Druiven: vanaf einde bloei ± 30 bladeren met steel nemen tegenover de gevormde tros.
Aardbei: vanaf einde bloei ± 40 volledig ontwikkelde bladeren nemen (trifolium) in het midden van de planten willekeurig over het perceel verspreid.
Rode-, zwarte-, witte- en stekelbes: vanaf einde bloei ± 40 volledig ontwikkelde bladeren met steel nemen op het verlengde van de vruchtdragende scheuten willekeurig over het perceel verspreid.
Framboos en braambes: vanaf einde bloei ± 40 volledig ontwikkelde bladeren met steel nemen in het midden van de vruchtdragende scheuten willekeurig over het perceel verspreid.
Blauw bes: vanaf einde bloei ± 80 volledig ontwikkelde bladeren met steel nemen op de vruchtdragende scheuten willekeurig over het perceel verspreid.
Staalname van een bladmonster [1]
Een bladstaal heeft steeds betrekking op één bepaald perceel en op één bepaalde variëteit.
Prijs en analyseresultaten?
Voor pitfruit en steenfruit
54,32 euro voor leden pcfruit en 67,91 euro voor niet-leden.
Voor deze prijs ontvangt u de analyseresultaten van de hoofdelementen N, P, K, Ca, Mg, S en de sporenelementen Zn, Cu, Mn, Fe, B en Mo. De analyseresultaten worden binnen de 7 à 10 werkdagen (afhankelijk van het tijdstip van aanlevering) per mail verstuurd.
75,50 euro voor leden pcfruit en 94,38 euro voor niet-leden.
Voor deze prijs ontvangt u naast de analyseresultaten ook een advies per mail.
107,25 euro voor leden pcfruit en 134,06 euro voor niet-leden.
Voor deze prijs ontvangt u in de winterperiode een bemestingsadvies, indien we ook beschikken over de bodemanalyse van de betreffende percelen.
Voor druiven, aardbei en houtig kleinfruit
54,32 euro voor leden pcfruit en 67,91 euro voor niet-leden.
Voor deze prijs ontvangt u de analyseresultaten van de hoofdelementen N, P, K, Ca, Mg en de sporenelementen Zn, Cu, Mn, Fe en B. De analyseresultaten worden binnen de 7 à 10 werkdagen (afhankelijk van het tijdstip van aanlevering) per mail verstuurd.
75,50 euro voor leden pcfruit en 94,38 euro voor niet-leden.
Voor deze prijs ontvangt u naast de analyseresultaten ook een advies per mail.
Voor zeer dringende analyses
Neem contact met ons op via pcf.bva@pcfruit.be [2] of +32 11 69 71 14
Alle bovenstaande prijzen zijn excl. btw
Hoe aanvragen?
Indien je een bladanalyse wil laten uitvoeren, contacteer ons en we sturen je het nodige (zakjes, etiketten, invulformulieren, briefomslag) voor de staalname.
Contactpersoon
David Everaerts [3], pcf.bva@pcfruit.be [2] of +32 11 69 71 14
Minerale samenstelling evolutiestalen 21 mei 2025
Minerale samenstelling van het blad eind mei
De analyseresultaten van het blad van de 1-jarige scheuten op het einde van de bloei (staalname 23 april) was voor wat de hoofdelementen vrij geruststellend zowel bij Conference als bij Jonagold. De reserve aan voedingselementen in de boom was voldoende groot om te zorgen voor een goede start. Omstreeks het einde van de bloei is de voedingsreserve zo goed als opgebruikt en moeten de nodige voedingselementen vanuit de bodem via de in het voorjaar toegediende bemesting of via bladvoedingen ter beschikking komen van de plant.
Op 21 mei werden er van onze evolutiepercelen opnieuw bladstalen genomen. Als we de resultaten bekijken, zien we dat het stikstofgehalte in het blad sterk gedaald is. In alle percelen zit het stikstofgehalte onder de minimale streefwaarde. Het is normaal dat het stikstofgehalte in de weken na de bloei daalt, maar dit jaar is deze daling toch vrij uitgesproken. Een verklaring hiervoor is dat de via de basisbemesting toegediende stikstof onvoldoende is opgenomen als gevolg van het uitzonderlijk droge voorjaar.
Op de percelen met een laag stikstofgehalte in het blad is het aangeraden om regelmatig stikstof via het blad toe te dienen of gefractioneerd via de fertigatie.
Extra stikstof toedienen door te strooien is nu niet aan te bevelen, want het is op dit moment te droog. Tot half juni ziet het er naar uit dat we op enkele lokale buien na niet veel regen gaan krijgen. Van zodra er een periode komt met daarin enkele dagen met meer aanhoudende regen of intensere buien zal de natuurlijke mineralisatie van de voedingselementen volop op gang komen en gaan er op korte termijn terug voldoende voedingselementen ter beschikking komen. Eind deze maand zou de groei stilaan moeten beginnen afsluiten zodoende dat we voldoende sterke bloembotten bekomen voor volgend jaar. Wanneer we nu nog extra stikstof gaan strooien zou het wel eens kunnen dat de groei te lang blijft doorgaan of dat de potentiële bloemknoppen gaan doorschieten.
Voor de elementen fosfor en kali zijn de waarden in het blad eerder normaal. In de Jonagoldpercelen is het kaligehalte in het blad zelfs ruim hoog genoeg.
Als we naar de sporenelementen kijken, zien we dat vooral mangaan over het algemeen vrij laag zit in het blad. In de Conferencepercelen kunnen we mangaanbladvoedingen blijven doorspuiten tot aan de oogst. Bij Jonagold kan dit tot 1 maand voor de pluk (tot half augustus).
Bij peer is het zinkgehalte in het blad vrij goed, bij Jonagold is het in alle percelen te laag. Daarom toch nog minstens 1 bladbespuiting met een zinkbladvoeding uitvoeren.
Boor is wisselend, in de meerderheid van de percelen te laag. Het is ruim laat om hier nog een correctie via bladbespuitingen uit te voeren. Wachten tot in de herfst en dan een 2-tal keer zowel een boorbladvoeding als een zinkbladvoeding toepassen om de reserve naar volgend jaar terug aan te vullen.
Het magnesiumgehalte is op alle percelen in orde.
Het calciumgehalte in het blad is eveneens goed op alle percelen.
Half juni worden de eerste vruchtstalen genomen, we zullen dan kijken hoe het calciumgehalte in de vruchten is. Een goed calciumgehalte in het blad is geen garantie dat het calciumgehalte in de vruchten ook goed is. De opname van calcium en het transport naar de vruchten start tijdens de bloei en duurt tot ongeveer 6 weken na volle bloei (junirui). Vanaf dan gaat het calciumgehalte in de vrucht afnemen. Enerzijds door verdunning als gevolg van de diktegroei en anderzijds door onttrekking door de nog groeiende scheuten. Zoals hoger reeds vermeld met betrekking tot de bloembotkwaliteit naar volgend jaar toe is het ook voor de vruchtkwaliteit van dit jaar belangrijk dat de groei tijdig afsluit. Dus opletten met extra stikstofgiften op dit moment van het groeiseizoen.
Op perenpercelen die minder hangen is het risico op een sterkere afname van de nu in de vrucht aanwezige calcium dubbel. Vooreerst bestaat de kans dat deze percelen langer blijven doorgroeien en daarbij komt nog dat de vruchten dikker kunnen uitgroeien.
Op onze Jonagoldpercelen zien we een hoger kaligehalte in het blad. Kali is een concurrent voor de opname van calcium in het voorjaar. Het is daarom aangewezen om zowel in appel als in peer tijdig te starten met de calciumbladvoedingen. Beter frequenter een lagere dosis dan slecht een 4-tal keer een hoge dosis (8 x 5 kg is beter dan 5 x 8 kg).
De tabel geeft een overzicht van de minerale samenstelling in het blad zoals die was op 21 mei

Update minerale samenstelling Conference en Jonagold 2025
Minerale samenstelling van het blad einde bloei ?
De natte winter gevolgd door een drogere periode in maart en april zorgde bij een aantal telers voor een lichte bezorgdheid omtrent de voedingstoestand van hun bomen. Regelmatig kregen we volgende vragen te horen. Zij alle reserves aan voedingselementen niet uitgespoeld gedurende de winter? Zijn de meststoffen die we eind februari – begin maart hebben gestrooid wel voldoende opgenomen? Ook bij de voorlichters van ST@F was er enige twijfel hieromtrent.
Op 23 april werden op de evolutiepercelen Conference en Jonagold van de dienst Blad- en Vruchtanalyse de eerste bladstalen verzameld voor analyse op hun minerale samenstelling. Er werden bladeren aan de basis van de nieuwe scheuten geplukt. De analyseresultaten zijn zeker voor wat de hoofdelementen betreft geruststellend, zowel bij Conference als bij Jonagold.
Bij de sporenelementen is er een verschil tussen appel en peer. Conference scoort in het algemeen beter qua gehaltes aan sporenelementen in het blad dan Jonagold. Op datum van 23 april was men in Conference reeds gestart met het toedienen van bladvoedingen om de sporenelementen aan te vullen. Bij Jonagold moest men hier nog aan beginnen, zeker voor wat betreft Mangaan en Zink.
Bij Conference zien we in 3 evolutiepercelen dat het mangaangehalte in het blad te laag is. Alle 3 percelen zijn iets gevoeliger voor “natte voeten”. Van nattere, koudere gronden is geweten dat de opname van Mangaan vanuit de bodemreserve in het algemeen trager verloopt. Extra toepassingen met mangaanbladvoedingen is hier wenselijk.
Het calciumgehalte bij Conference is in het algemeen goed.
Bij Jonagold daarentegen zien we dat in alle percelen het calciumgehalte in het blad te laag is. Op dit tijdstip in de fenologie is dat nog geen reden tot paniek. De opname van Calcium uit de bodem was op het moment van de staalname nog maar net goed begonnen bij Jonagold. In de weken na de bloei tot aan de junirui gaat het calciumgehalte in zowel blad als vrucht toenemen. Een gezond wortelstelsel en alle omstandigheden die de verdamping optimaliseren (temperatuur, gezond blad, voldoende scheutgroei) hebben een positieve invloed op het calciumgehalte in het blad en de vruchten. Het is nu het moment om te zorgen dat magnesium-, boor-, mangaan- en zinkbladvoedingen op tijd worden toegepast. Zodat er zeker vanaf eind mei kan gestart worden met de calciumbladvoedingen in de Jonagoldpercelen.
De tabel geeft een overzicht van de minerale samenstelling in het blad zoals die was op 23 april.
