Een biofilter kan je eenvoudig zelf bouwen. Maar welke materialen heb je nodig? En waarop moet je letten? In het kader van het Leader Haspengouw-project ‘Minder gewasbeschermingsmiddelen in de beek? Het kan!’, organiseren we dit najaar twee praktische workshops om je op weg te helpen met het bouwen van een biofilter. We gaan samen aan de slag met koppelstukken, leidingen en cubitainers om een biofilter te bouwen. Daarnaast staan we ook even stil bij andere maatregelen om puntvervuiling te beperken.

De workshop wordt georganiseerd volgens de geldende Corona-maatregelen.

 

Prijs?

Deelname aan de workshops is gratis, maar inschrijven is verplicht. 

Inschrijven kan via dit inschrijvingsformulier.

Het aantal inschrijvingen is beperkt.

 

Waar?

We organiseren twee workshops op twee verschillende locaties:

Donderdag 19 november 2020, in Zepperen
Donderdag 26 november 2020, in Herk-de-Stad

 

Programma:

13u00: Opvang en verwerking van restwater, wat zijn de mogelijkheden?
14u00: Workshop ‘Biofilter bouwen’
15u30: Einde

 

Telers die interesse hebben in het installeren van een biofilter op hun bedrijf kunnen op pcfruit nu ook een compleet bouwpakket bestellen (cubitainers, koppelstukken, kraantjes en pomp; zonder vulling) of een volledig afgewerkte, kant-en-klare biofilter.

Je hoeft nog de keuze te maken tussen twee systemen.

  • Enkel de drie filter-units: Het gezuiverde water uit de laatste filter-unit moet opgevangen worden. Dit water kan enkel gebruikt worden voor een totaal herbicidebehandeling.
  • Drie filter-units + twee planten-units: De planten-units zorgen voor de verdamping van het gezuiverde water. Er dient geen bijkomende opvang voorzien te worden.

De filtereenheid (bestaande uit drie filter-units) is dus aanwezig in beide systemen. Deze dient om de restvloeistoffen, belast met GBM, te zuiveren. Indien er gekozen wordt voor een systeem met bijkomend twee planten-units, dient er geen bijkomende opvang voorzien te worden. Dit is wel het geval bij het systeem met enkel de filtereenheid. 

 

De kostprijs van de biofilter is afhankelijk van of de biofilter uit 3 of 5 bakken bestaat, of het een bouwpakket of een kant-en-klare biofilter betreft, en of u lid bent van pcfruit. In tabel 1 kan u alle info omtrent de prijzen terugvinden.

Bij een kant-en-klare biofilter zal er gevraagd worden om eigen perceelsgrond aan te leveren, vermits een klein gedeelte van de vulling hieruit bestaat.

Bestellen kan tot 30 november 2020, bestel hier uw zelfbouwpakket . De zelfbouwpakketten en de kant-en-klare biofilters worden in het voorjaar van 2021 voorzien, en zijn zelf af te halen op pcfruit.

 

Meer info over de biofilter verscheen in Fruit03 van 12 Februari 2020.

Ook op https://www.pcfruit.be/nl/fruitteler/restwater kan u meer info terugvinden. 

Voor meer info kan u ook terecht bij victoria.nelissen@pcfruit.be.