De Jonagoldcrisis vraagt dringend oplossingen. Eén van de antwoorden moeten we gaan zoeken in het planten van andere rassen. Binnen dit GMO-project zoeken we naar kwalitatief goede rassen voor zowel appel als peer die een oplossing kunnen bieden. Anderzijds kijken we binnen de bestaande rassen naar selecties met een betere kleuring, een vroegere rijping, …

Rassenonderzoek appel 1ste screening

In de 1ste screening appel stonden in 2018 119 rassen. Bij de zomerrassen zijn er momenteel een 3-tal interessante rassen. Asfari is een groene zomerappel met een lichte blos die, vergeleken met andere zomerrassen, een goede houdbaarheid heeft. Ras 90/Vasara® is een beloftevol zomerras, maar is klein. Het is een lekker appeltje met een goede houdbaarheid. Het werd ook aangemeld als schurfttolerant, maar dit blijkt niet te het geval te zijn. Een ander mogelijks interessant zomerras is Galmac. Dit is een appel met een rode blos. De houdbaarheid van dit ras is korter, waardoor het enkel geschikt is voor huisverkoop.

Binnen de vroege herfstrassen zit er weinig aanvulling naast Gala.

Het grootste aanbod zit binnen de bewaarrassen. Joly Red heeft een productieniveau vergelijkbaar met Golden, maar is toch beurtjaargevoelig. Rockit® is als ‘snackappeltje’ een tegenhanger. Hier is het zeer belangrijk om het juiste evenwicht te vinden tussen aantal vruchten en vruchtmaat, zodat ze in de kokers passen. Eind 2018 werd Kizuri/Morgana® gelanceerd. Dit is een appel met een rode blos en een zeer homogene vruchtmaat. Hier moet nog meer onderzoek gebeuren naar het juiste plukvenster.

Bij de schurftresistente rassen blijft vruchtkwaliteit een probleem. Natyra®/SQ159 is hier op dit ogenblik het ras met de beste smaak. Maar de kankergevoeligheid is groot. Bovendien is de schurftresistentie in Nederland reeds doorbroken.

Versnellen van de rassenvernieuwing bij appel en peer

Rassenonderzoek peer 1ste screening

Afgelopen seizoen werden er 62 perenrassen opgevolgd. Na de tegenvallende producties van 2017 hadden de meeste rassen voldoende bloembotten. In 2018 zorgde de hitte bij een aantal rassen voor bladverbranding (folletage). 

Celina en Corina werden al eind juli geplukt. Beide rassen hadden een zwaar behang. Zeker bij Corina is de vruchtmaat elk jaar een aandachtspunt. In 2018 was dit ook bij Celina zo. Al viel de maat op pcfruit nog mee.

Tijdens de Conferencepluk valt de pluk van Cepuna. Na de mindere oogst van 2017 hadden de oudste bomen dit jaar een productie van 77 ton/ha. Ook hier waren de peren kleiner, maar de hoofdmaten zaten nog steeds tussen 60 en 75 mm.

Sweet Sensation blijft nog steeds variabel in productie. Dit jaar was er een groot verschil tussen de bomen op Kwee C (37 ton/ha) en de bomen op Kwee adams (22 ton/ha).

Sinds een paar jaar volgen we Fred op. Bij dit ras waren de meeste peren dikker dan 70 mm. Een belangrijk punt bij dit ras is de kleuring. Niet alle peren hebben een blos en de blos trekt ook weg naarmate de pluk nadert.

Bij Red Modoc hebben wij op dit ogenblik nog te veel vragen.

Versnellen van de rassenvernieuwing bij appel en peer

Rassenonderzoek appel en peer 2de screening

Binnen de 2de screening trachten we de rassenfiche van elk ras in te vullen. Het accent ligt in de eerste plaats op productiviteit, vruchtmaat en kwaliteit. Maar ook bestuiving, kleuring, pluktijdstip, opkweek, … worden bekeken.

Teelt van nieuwe rassen onder een hagelnet

Joly Red, Asfari, Sweet Surprise en Maribelle kennen grotere schommelingen in productie onder het hagelnet. Bij Kizuri komt de kleuring onder het hagelnet later op gang.

Bij peer is er onder het hagelnet elk jaar een tendens tot minder bloembotten. De bloembotkwaliteit is meestal goed, zodat er toch nog een behoorlijke zetting is. Toch is er bij Conference en Early Desire na 8 jaar een behoorlijk groot verschil in opbrengst. Bij Celina, een ras met een sterke zetting, gaat het lagere aantal bloembotten eerder een voordeel zijn. De kleuring van de rode rassen is geen probleem. De schilkwaliteit is beduidend beter onder het net.