Fenologische modellen voor plaaginsecten en nuttigen


Deze modellen tonen de fenologie van een aantal zeer relevante plaaginsecten en hun belangrijkste natuurlijke vijanden doorheen het jaar op basis van de meest recente weersgegevens én de 14-daagse voorspellingen. Fenologie is de studie van het verband tussen jaarlijks terugkerende biologische verschijnselen en het klimaat.

De gebruikte modellen tonen de timing van ontwikkeling van de verschillende levensstadia in een populatie, maar zeggen niets over de populatiegrootte van die soorten.

Welke plagen?

Perenbladvlo, oorworm en fluweelmijt

Kan je (nog) veel eileg verwachten? Wanneer zet je best olie? Ontluiken de eieren al ? Men raadt aan om Movento te zetten, maar is het nog niet te vroeg? Ga je met twee toepassingen de ei-ontluiking kunnen overbruggen?


Bloedluis en sluipwesp Aphelinus mali

Tijdens de migratie van bloedluizen zijn de kleine luizen niet bedekt met wol. Dat is een goed moment om ze met een contactmiddel te bestrijden. Wanneer vliegen sluipwespen? Wanneer mag je zeker niet spuiten met insecticiden?
 

Appelbloesemkever

Wanneer worden appelbloesemkevers actief. Je klopte drie appelbloesemkevers, wat nu? Wanneer start de eileg? Wanneer komen de volwassenen kevers uit de kappertjes?
 

Bruingemarmerde schildwants Halyomorpha halys

Hoeveel generaties zijn er? Is er al eileg? Heeft het nut om nu een toepassing te doen als jouw middel enkel tegen nimfen werkt?



Binnenkort ook beschikbaar: 

  • Fruitmot Cydia pomonella

Wanneer is er een grote piek in de vlucht? Zijn er eieren gelegd? Voor wanneer moet je larvicide spuiten? 

  • Aziatische fruitvlieg Drosophila suzukii

Vanaf wanneer kunnen de suzukii-vliegen eieren leggen? Wanneer is het risico op eileg hoog?

Voor wie?

Je raadpleegt de modellen met het oog op:

  • een optimale timing van bespuitingen tegen de vermelde plagen;
  • het maximaal sparen van hun belangrijkste natuurlijke vijanden.

Dat is dus interessant voor zowel fruittelers als adviseurs. De modellen zijn gratis voor klanten van onze adviesdienst ST@F. De prijs voor leden van pcfruit bedraagt € 97,27 excl. btw. Voor niet-leden komt dat neer op € 194,54 excl. btw. 

Toegang krijgen

Lees hier de procedure om je toegang (gebruikersnaam en paswoord) aan te vragen. 

Het model

Klik hier om in te loggen op de modellen van pcfruit. 

Info

Vragen of meer informatie nodig? Contacteer Tim Belien, afdeling Zoölogie, via tim.belien@pcfruit.be of bel naar +32 11 69 70 80

met steun van: