• Verbetering van de vruchtzetting bij Conference (Dept. L&V)

• Chemische vruchtdunning bij Conference (Dept. L&V)

• Chemische vruchtdunning bij nieuwe perenrassen (Celina/QTee®, Ce-puna/Migo®,…) (GMO-project)

• Toepasbaarheid van hagelnetten bij Conference (Dept. L&V)

• Toepasbaarheid van hagelnetten bij nieuwe perenrassen (GMO-project)

Meer weten over oogstzekerheid peer

Evenals bij appel is het bij peer belangrijk om ieder jaar over een goede productie te beschikken. Het weer tijdens en kort na de bloei speelt hierin een zeer belangrijke rol. Zo kan lentenachtvorst behoorlijk wat schade aanrichten. In onze proeven wordt er dan ook veel aandacht geschonken aan het verbeteren van de vruchtzetting. Hierbij wordt niet alleen geprobeerd om de zetting tijdens de bloei te verhogen, maar ook om de junirui te beperken om op deze manier de winst in de bloei beter te behouden tot aan de pluk.

Bij optimale bloeiomstandigheden daarentegen kan de vruchtzetting dan weer overvloedig zijn. Het gevolg is dat vele uren met de hand moet gedund worden, wat met onze loonkost zeer duur is. Bovendien blijven de vruchten kleiner en bestaat er kans op een beurtjaar het jaar nadien. Daarom wordt ook veel aandacht besteed aan (chemische) dunproeven. De markt vraagt immers steeds dikkere peren. Op dit ogenblik zijn bij peer 2 actieve stoffen erkend nl. 6-BA (Globaryll 100, Exilis en MaxCel) en metamitron (Brevis). Beide middelen worden uitgebreid getest op verschillende rassen, zodat we een gepast advies kunnen geven.

Nu Conference een steeds grotere plaats inneemt op de Belgische fruitbedrijven, komt ook de vraag: Kunnen hagelnetten bij Conference? Om dit na te gaan werd in 2010 een hagelnetconstructie geplaatst boven een jonge aanplant Conference. De eerste ervaringen bij Conference tonen aan dat effect op de bloembotvorming groter is dan bij appel. Naar analogie met appel werden ook bij peer een aantal beloftevolle nieuwe rassen onder het hagelnet aangeplant, maar hier zijn de resultaten minder goed.

Contact